In majoritatea bucatariilor se gasesc mai multe modele de cutite, de marimi diferite, insa nu sunt intotdeauna acestea sunt utilizate potrivit. Am facut un ghid cu tipuri de cutite folosite in bucatarie, care iti va fi de ajutor cand vei fi gazda pentru invitati pretentiosi.

Surprinzator sau nu, cutitul este cea mai utilizata ustensila in bucatarie. Cu el feliezi painea, branzeturile, toci verdeata etc.

Daca nu l-ai folosi, si ai rupe alimentele inainte de a le prepara sau de a le servi, trebuie sa recunosti ca mancarea n-ar mai arata asa de bine si ti-ar fi si foarte greu sa gatesti! Tine cont de acest ghid cu tipuri de cutite folosite in bucatarie si vei scuti timp pretios cand te apuci de gatit.

Cutitul bucatarului

Piesa de baza intr-un astfel de set de unelte este cutitul bucatarului. Lama lui are dimensiunea intre 15 si 30 de cm, latimea ei fiind de pana la 4 cm, iar lungimea manerului poate fi intre 18 si 22 cm.

Este un cutit universal, folosit de bucatarii si gospodinele din toate colturile lumii, pentru ca are forme echilibrate si se manevreaza usor. Americanii ii spun cutit francez, desi el are origine germana.

Tipuri de cutite folosite in bucatarie – cutitul de friptura

Cu lama ceva mai ingusta fata de cel al bucatarului, cutitul pentru friptura nu are legatura cu setul de cutite mici, cu zimti, care se asaza pe masa la servirea fripturii. Este vorba despre cutitul care se foloseste in bucatarie la portionarea si felierea subtire a carnii preparate pe gratar sau la cuptor.

Cutitul pentru dezosare

De obicei, acest cutit este folosit de macelarii care trebuie sa dezoseze si sa fileteze carnea. Cu lama dreapta ori curbata, neteda sau cu zimti, subtire, lunga si flexibila – adica se poate curba cand urmareste conturul unui os –, cutitul separa carnea de oase si este util cand ai nevoie sa obtii fileuri de peste.

Cutitul de legume si fructe

Modelul special pentru cruditati are lama mai scurta decat manerul si poti sa scoti si semintele cu el. Se manevreaza usor si de aceea este unul din cele mai utilizate cutite in bucatarie.

Cutitul pentru paine

Lama acestui cutit este lunga, intre 15 si 25 cm, si este fie dreapta, fie are zimti mari. Indiferent de model, acest cutit feliaza painea fara sa o rupa.

Cutitul pentru rosii

Acest cutit se aseamana cu cel pentru legume, insa are lama ceva mai lunga si este zimtata, ca sa poate taia rosiile, fara sa faca murdarie.

Cutitul pentru branzeturi

In aceasta categorie intra trei tipuri de cutite. Mai precis, setul complet de cutite cuprinde unul pentru branza tare, unul pentru un sortiment moale si inca unul pentru parmezan. Cel pentru branza moale are lama decupata, ca sa portioneze mai usor branza. Cutitul pentru branza tare are varful despicat, iar cel pentru parmezan se aseamana cu o dalta scurta, in forma de frunza-inima.

Acum ca stii felurile de cutite de pe masa si din bucatarie, afla si bunele maniere la restaurant. Le stii?

Daca vrei sa afli informatii si despre alte ustensile de gatit, da like paginii noastre de Facebook!

Foto: Guliver

Pe aceeasi tema: