De la ce ora e indicat sa nu mai bei apa, astfel incat sa ai un somn odihnitor – recomandarea medicilor

1
De Maria Constantin
26 ian. 2022

Inainte de a urca in pat trebuie sa-ti limitezi consumul de apa ca sa te bucuri de un somn odihnitor, fara intreruperi. Insa momentul in care „tai” hidratarea difera de la persoana la persoana.

Multe persoane obisnuiesc sa puna un pahar cu apa langa pat pentru ca in timpul noptii, daca le este sete, sa nu mai coboare din caldura asternutului pentru a bea o gura. Se pare, insa, ca daca bei prea multa apa, calitatea somnului are de suferit. Dar cata apa trebuie sa bei ca sa dormi bine? Si cand anume trebuie sa nu mai bei ca sa nu te trezesti noaptea?

Shelby Harris, medic specializat in tulburarile somnului, a abordat acest subiect intr-un podcast realizat de platforma Mind Body Green.

Cand trebuie sa nu mai bei apa ca sa dormi bine

Hidratarea insuficienta poate afecta calitatea somnului. Pe de alta parte, lipsa somnului poate conduce la deshidratare, arata Harris. Un studiu din 2019 a aratat ca adultii care dorm mai putin de sase ore au o hidratare insuficienta. In schimb, daca bei prea multa apa, vei face mai multe drumuri la baie in toiul noptii si iti vei intrerupe somnul.

Asadar, care este punctul optim la hidratarii pe timpul noptii? Ora de la care nu mai trebuie sa consumi apa difera de la o persoana la alta. Jason Wachob, fondator si co-CEO al Mind Body Green, bea apa pana la ora 19:00 pentru a evita sa mearga la baie noaptea.

Tu bei suficienta apa? 2 moduri simple prin care iti dai seama

Harris sugereaza sa-ti urmaresti consumul de lichide din timpul zilei. „Unii oameni nu beau destule lichide in timpul zilei, iar noaptea sunt foarte insetati”, explica ea.

Din cauza deshidratarii, aceste persoane beau un pahar sau doua de apa seara, iar noaptea simt nevoia de a urina. „Ii incurajez pe oameni sa incerce sa se hidrateze in timpul zilei, ca sa nu se trezeasca in timpul noptii”.

Urologul Vannita Simma-Chiang recomanda sa bem ultima gura de apa cu trei sau chiar patru ore inainte de a urca in pat.

Cata apa e bine sa bem noaptea

Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la paharul sau sticla cu apa de pe noptiera – daca iti este sete foarte tare noaptea, trebuie sa iei o gura-doua.

In plus, unele persoane trebuie sa ia pastile sau suplimente pentru somn care de obicei necesita o gura-doua de apa. „E in regula, dar incercati sa limitati apa la maximum 230 de mililitri”, precizeaza Harris.

Inca o data, este important sa fim atenti la nivelul de hidratare din timpul zilei. „Incurajez pe oricine ca dimineata, daca ai avut un somn prost, sa-ti incepi ziua cu un pahar mare cu apa. Intotdeauna beau apa cu o felie de lamaie in ea”, arata medicul.

Foto: depositphotos.com