Iertarea te elibereaza

1
De Andreea Raicu
26 aug. 2018

Vrei sa ierti si nu poti. Vrei sa inchizi intr-o cutie tot si pe toti care te-au ranit. Vrei sa dispara cu tot cu durerea ta, sa nu ii mai vezi niciodata stiind ca ii vei uri toata viata.

Sau vrei sa te razbni ca sa simta si ei ce ai simtit tu in urma actiunilor lor.
Cred este cea mai des intalnita reactie atunci cand esti ranit, agresat sau dezamagit. Ea devine si mai intensa cand te simti atat de nedreptatit si pur si simplu nu intelegi de ce s-a intamplat. O intorci pe toate partile, cauti explicatii, vrei raspunsuri, te intrebi cu ce ai gresit, de ce ti se intampla tie asta, cum a fost posibil…intri intr-un labirint interminabil plin de intrebari care te macina si te fac sa suferi cumplit.

Realitatea este ca nici macar nu conteaza care este motivul pentru care s-a intamplat, desi stiu ca noi avem nevoie sa intelegem pentru a putea merge mai departe. Insa, lucrurile au fost facute si nu mai pot fi retrase. Sunt situatii in care ele chiar nu mai pot fi remediate indiferent de eforturile facute. Important este cu procedezi de acolo inainte.
E posibil ca cel care te-a ranit sa fi avut motivele lui, poate chiar comporatametul tau a activat ceva in el si strigatul lui de durere s-a transformat intr-un comportament agresiv la adresa ta.

Ceea ce stii e ca esti furios si trist, dezamagit sau poate plin de ura. Si, toate aceste emotii te tin si mai aproape de cel pe care esti atat de suparat.
Furia ta nu face decat sa tine in viata fiecare amintire, fiecare lucru care te-a ranit. Ori de cate ori iti concetrezi atentia catre acea persoana nu mergi inainte, ramai blocat in acelasi loc, vorbind despre acelasesi lucruri pe care nu ai cum sa le mai schimbi.

Ura te tine legat de acel moment si de cel care te-a facut sa suferi

Ai nevoie sa ierti daca vrei sa mergi mai departe. Stiu ca este greu, dar este singura solutie…daca vrei sa mergi mai departe.

Nu cauta sa te razbuni, nu incerca sa faci rau pentru ca nu iti vei face decat tie. Nu iti poti cladi bucurie facand rau altora fie ei si cei care te-au ranit.

Eu una am fost ranita de multe ori, dar gandul razbunarii a fost ultimul pe care l-am avut in cap. E greu sa ierti, dar e vital. E singurul mod prin care poti sa iti castigi libertatea si sa mergi mai departe. Nu iti lasa inima sa fie murdarita de lucruri care nu mai inseamna nimic pentru tine. Important este ceea ce urmeaza nu ceea ce a trecut si lectia pe care ai invatat-o din acea experienta neplacuta.

Foto: Alexandru Rosieanu