Vacanta in Italia: Puglia si cele mai frumoase plaje

1
De Cristina Tudor
10 aug. 2018

Cei pasionati de calatorie merg in Italia pentru mancare, istorie, peisaje si cultura, insa mai putin pentru plaja. In regiunea Puglia, in tocul „cizmei”, le gasesti chiar pe toate.

Bari este capitala regiunii, situata pe coasta Adriaticii. Pentru iubitorii de plaje, aceasta este o comoara de golfuri stancoase si tarmuri salbatice, care se intind de la peninsula Gargano, in nord, pana la Salento, in sud.

CNN Travel recomanda cele mai frumoase plaje din Puglia, pentru o calatorie de neuitat!

Polignano a Mare

La famosa spiaggia della Lama monachile di Polignano a mare. Affollatissima, affascinante. All'inizio ero un po' contrariata, ma come si fa a dire di no a queste sfumature del mare? Così ho trovato un piccolo posto per poggiare asciugamano e borsa e…mi sono tuffata. Oggi mio tour della Puglia prosegue con…Ostuni! #polignanoamare❤️ #polignanoamare #polignano #pugliamia #puglia #lamamonachile #igpuglia #igerspuglia #sea #sea_pics #sea_captures #sea_view #seaside #blue #blue💙 #sea_lovers #volgopuglia #vacay #vacation #summer

A post shared by Evelina Silvestroni (@a_r_t_i_t_u_d_e) on

Legenda spune ca a fost intemeiat de un comandant marin roman, al carui soim cauta unde sa se aseze, descoperind astfel frumoasa locatie. Astazi, orasul in care s-a nascut Domenico Modugno – cel care a scris celebra melodie „Volare” – ne ofera numeroase stradute in care ne putem rataci, biserici si peisaje maritime deosebite. Plaja principala – Lama Monachile – arata ca un fiord strivit. Cand micuta plaja devine prea aglomerata, localnicii se retrag pe terasele de pe stanci. In Polignano a Mare se intampla si competitii internationale de sarituri in apa de pe stanci.

Dorino’s boats va ofera posibilitatea sa faceti snorkeling in grotele orasului, unde maicile si printesele obisnuiau sa faca baie. Exista comori ascunse, intrari secrete si stalactite.

Pescarii bucatari de la Pescaria pregatesc panini umplute cu carpaccio de ton si somon, cu morcovi de primavara cultivati local si cartofi – o gustare potrivita pentru la plaja. Pentru platouri de peste, este recomandat Grotta Palazzese, un hotel-restaurant foarte chic, chiar aproape de mare.

Polignano este de asemenea foarte cunoscut pentru „cono truffato” – inghetata la cornet. Pentru iubitorii de espresso, veti descoperi unul special – cu lichior de migdale, coji de lamaie si frisca.

Gallipoli: perla marii Ionice

I love places that make you realize how tiny you and your problems are ———————————————— Il cuore batte fortissimo e sembra uscire fuori dal petto quando decidi di farlo… guardi l’acqua cristallina, sembra così fresca e così calma. Raccogli tutto il fiato che puoi e per una manciata di secondi non senti più niente. Non senti neanche più i tuoi pensieri. É un istante breve ma intenso, un istante velocissimo in cui senti solo l’aria intorno a te. Poi il buio per un altro istante breve;il tuo corpo scende giù e subito riaffiora.. sei circondato dal blu. Ti sei tuffato nelle sue acque tra incoscienza e desiderio e per pochi secondi eri solo…eri TU!É forse questa la poesia di questa grotta? • • • The heart beats very fast when you decide to do it … look at the crystal clear water, it seems so fresh and so calm. Collect all the breath you can and for a few seconds you can not hear anything anymore. You don’t even feel your thoughts anymore. It's a short but intense moment, a very fast instant where you only feel the air around you. Then the darkness for another short moment, your body goes down and immediately resurfaces .. you are surrounded by blue. You dived into its waters between unconsciousness and desire and for a few seconds you were alone … you were YOU! Is this the poetry of this cave? • • • #lecce #salento #puglia #italia #italy #vacation #italiansummer #italianstyle #summer2018 #italiandetails #travelblogger #travelbloggeritaliane #salentodamare #sheisntlost #gallipoli #grottadellapoesia #holiday #cave #instago #salentoesoncontento #instapassport #instatravel #instatraveling #mytravelgram #sea #vacanze #vacationmood #summervibes #diving

A post shared by Boheme Emanuela e Francesco (@be_boheme_ita_official) on

Numele acestuia provine din termenii grecesti „kalé polis” – orasul frumos – si este de inteles de ce piratii si invadatorii au incercat sa il cucereasca pe parcursul a mai multor secole. Localizat in Salento si numit perla marii Ionice, portul sau era in anii 1800 centrul mediteranean pentru comercializarea uleiului de lampa si a condimentelor. Localnicii se mandresc cu o inventie despre care spun ca a fost furata de francezi – sapunul de Marsilia.

Cea mai frumoasa plaja este La Purità, cu nisip auriu. Apa marii este de un albastru fluorescent. Recomandam Café del Mar, Buena Vista si Blanc Café pentru gustari si bauturi locale.

Gallipoli este un rai si pentru amatorii de dulciuri, printre care se numara prajiturile Meringue si faimosul pasticciotto Buccunotto. Acesta are diverse arome: fistic, Nutella, alune sau cirese negre.

Torre dell’Orso

Le meraviglie del Salento 🏞️ – – 🌍Località : #torresantandrea – 📷Ph : @kevinrawalsh – 🔍Selected by: @_elandti_ ______________________ ~~~~~🔝~🔝~~~~~ Alla scoperta delle meraviglie di #Puglia con @tumundo_puglia ✈️🌍 ______________________ ~~~~~~~~~~~~~~~ Non dimenticate di usare l' hasthag #tumundo_puglia per le vostre foto, cosi da poter partecipare alla selezione ed avere maggiore visibilità 💯💯 Seguite @tumundo_italy e @tumundo_puglia per restare sempre aggiornati su ogni iniziativa! È gradito il repost della foto selezionata 📷↪️ _______________________ ~~~~~~~~~~~~~~~ #tumundo #tumundo_italy #tumundo_puglia #puglia❤️ #visitpuglia #ig_puglia #pugliadascoprire #pugliadamare #vacanzeinpuglia #gotopuglia #vieniaballareinpuglia #pugliagram #puglialovers #igerspuglia #instagram #scoprilapuglia #natura #castello #puglia #faraglioni #salento #torredellorso #melendugno

A post shared by TuMundo Puglia (@tumundo_puglia) on

In sud-estul orasului Lecce este o plaja de nisip, in forma de semiluna. Amatorilor de inot le place sa sara de pe stanci sau sa inoate printre pietre. Daca doriti sa scapati de soarele arzator si sa va relaxati la un picnic, exista locuri in care sunt pini, facand astfel temperatura sa fie suportabila. Plaja are ape putin adanci si este inconjurata de doua stanci, care formeaza un mic golf.

Torre Guaceto

Aceasta plaja se afla la nord de Brindisi, unde se pot observa ruinele unui turn de observare inconjurat de nisip fin si palmieri. Torre Guaceto face parte dintr-o rezervatie marina protejata de lege, fiind casa unor varietati de pasari si  locul unde se afla ruine arheologice.

Porto Selvaggio

Pe coasta de vest a Salento, la nord de Gallipoli, se afla o alta rezervatie marina protejata de lege. Numele – care inseamna salbatic in italiana – spune tot ce trebuie sa stiti despre acest colt minunat al regiunii. Pentru a ajunge la plaja, trebuie sa faceti o plimbare de 20 de minute prin padurea de un verde fluorescent – si chiar merita!

Foto: Instagram – Thrillist