5 lucruri pe care sa i le spui fetitei tale care ii vor folosi toata viata

1
De Alice Moisescu
26 oct. 2018

Mamele sunt motorul si sufletul unei familii. Ele fac un o multitudine de lucruri importante pentru copiii lor si reprezinta cel mai bun reper in viata lor.

Iata de ce relatia mama – fiica este una deosebita si care sunt cele 5 lucruri pe care sa i le spui fetitei tale care ii vor folosi toata viata:

1. Spune-i ”Esti frumoasa!”

Spune-i acest lucru mai ales atunci cand face gesturi frumoase, cand ia decizii bune sau cand arata independenta si siguranta de sine. Spune-i ca e frumoasa si atunci cand e ravasita, trista, bolnava sau cand are zile mai proaste.

In acest fel, iti vei invata fetita ca adevarata frumusete salasluieste in interior si in gesturile ei pozitive, nu neaparat in felul in care arata la exterior.

2. Spune-i ”Imi pare rau ca nu te simti bine. Sunt aici pentru tine!”

Fii mereu in contact cu sentimentele fetitei tale. Fii interesata de ceea ce simte si ajut-o sa inteleaga ce simte chiar si atunci cand ea nu reuseste sa navigheze prin apele propriilor emotii. Inteligenta emotionala este unul dintre cele mai valoroase aptitudini pe care le poate invata orice copil pentru a avea succes mai tarziu in viata.

3. Spune-i ”Sigur vei reusi sa iei cea mai buna decizie! Am incredere in tine!”

Copiii se confrunta la randul lor cu tot felul de dileme si este important sa le fim alaturi. Arata-i fetitei tale increderea si suportul tau. Ajut-o sa isi construiasca aceasta constienta de sine – ca este capabila si ca va reusi in tot ceea ce isi propune.

4. Spune-i ”Te iubesc!”

Absolut nimic nu este mai important pentru un copil decat sa se simta iubit si in siguranta.

Spune-i fetitei tale ca o iubesti oricat de des este posibil. Spune-i ca o iubesti si in momentele tensionate. Chiar daca pui limite si ii explici copilului tau atunci cand face lucruri care iti displac, ea trebuie sa stie in continuare ca este iubita.

5. Spune-i ”Ce iti doresti sa faci? Cu ce te pot ajuta?”

In acest mod iti ajuti fetita sa creeze independenta si constienta de sine. Mai mult, ii arati ca ai incredere in ea si ca poate sa faca propriile greseli, fara a fi judecata pentru acestea. Ii arati ca esti langa ea neconditionat. Va simti ca sentimentele si parerile ei sunt importante pentru ca iti tie iti pasa.

Foto: Shutterstock.com