7 sfaturi care te vor ajuta sa ai mai multa incredere in tine

1
De Roxana Harcovei
10 sept. 2018

Increderea este piatra de temelie a succesului. Daca nu crezi in tine, cum pot altii sa o faca?

Daca crezi ca nu esti capabil, cum crezi ca vei reusi in viata? Aici gasesti sapte principii ale agentilor FBI care iti vor spori increderea in tine:

Confrunta gandurile auto-limitative

Din copilarie credem ca putem cuceri lumea, dar undeva intre copilarie si maturitate entuziasmul si tentatiile noastre naturale de a visa scad. Parintii si profesorii incep sa-si impuna propriile convingeri asupra noastra – despre ceea ce putem si ce nu putem face in viata.

Cum ne depasim limitele si cum iesim din tiparele si convingerile celor din jur?

Accepta oportunitatile care iti apar in cale iar daca acest lucru nu se intampla cauta tu una. Expune-te in tot felul de contexte. Comunica cu oameni diferiti, cu pareri si convingeri diferite. Lasa-te provocat, la job sau oriunde altundeva. Nu lasa frica de nou sa te domine. Odata ce ai incredere in tine, vei fi uimit de ceea ce poti sa faci.

Invata cum functioneaza memoria

Memoria noastra nu stocheaza informatiile exact asa cum credem noi ca o face. De fapt, extragem esența experientei conform experientelor anterioare. De aceea, oamenii care asista la acelasi eveniment au adesea versiuni diferite.

Creierul tau are o incredere incorporata in confirmare. Asta inseamna ca stocheaza informatiile care sunt in concordanta cu propriile convingeri, valori si cu imaginea de sine. Acest sistem de memorie selectiva ajuta creierul sa nu fie supraincarcat cu prea multe informatii.

Prin urmare memoria ta nu iti ofera mereu informatii exacte. De exemplu, daca ai o stima de sine scazuta, creierul tau tinde sa stocheze informatii care confirma lipsa de incredere. Asta-i tot ce-ti amintesti despre un anumit eveniment. Interesant, nu-i asa?

Comunica cu tine insuti

Acest lucru poate parea ciudat, dar chiar functioneaza. Vorbind cu tine poti deveni mai inteligent, iti imbunatatesti memoria, te concentrezi mai bine si chiar iti imbunatatesti abilitatile de comunicare. In documentarul ’’Creierul uman’’ se zice ca spunem intre 300 si 1.000 de cuvinte pentru noi insine pe minut. Forțele Speciale utilizeaza puterea pozitiva a comunicarii cu tine insuti ca o modalitate de a trece prin momente dificile.

De exemplu, recrutii sunt instruiti, pentru a fi puternici din punct de vedere mental, sa invete comunicarea pozitiva cu ei insisi. Acestia pot invata astfel cum sa isi depaseasca temerile care provin din sistemul creierului limbic, parte primara a creierului, care ne ajuta sa facem fata anxietatii.

Cum poti aplica acest principiu?

Fii pozitiv, pentru ca modul in care vorbesti cu tine influenteaza felul in care te vei simti. Transforma problema intr-o provocare. Uita-te in oglinda si spune-ti ca poti si ca vei reusi tot ce iti propui. Nu te lasa descurajat.

Gandeste pozitiv

Atunci cand dam de un lucru nou, un om nou sau de o experienta noua, primul instinct este de a verifica daca acel ceva sau cineva ne poate face rau. Incepem sa gandim negativ: ’’Daca ma va dezamagi, daca este greu, daca nu pot duce asa ceva, daca nu ma descurc’’. Prima data intervine aceasta critica, pe care noi o vedem ca pe o masura de siguranta, insa care nu e deloc constructiva.

Cum poti incepe sa gandesti pozitiv?

Invadeaza-ti mintea cu cinci ganduri pozitive, pentru a contracara fiecare gand negativ. Mediteaza asupra fiecarui gand pozitiv 20 de secunde, inainte de a trece la urmatorul. In acest fel isi va face radacini in mintea ta si nu-l vei mai trece cu vederea.

Fii curios

Curiozitatea este o trasatura importanta pentru agentii FBI, care efectueaza investigatii, si pentru oricine doreste sa fie increzator si sa dobandeasca succesul.

Curiozitatea este fundamentul unei dezvoltari constante pe tot parcursul vietii. Daca ramanem curiosi, evoluam, iar capacitatile si bagajul de cunostinte cresc in fiecare zi.

Cum ramai curios mereu?

Pune-ti intrebari si analizeaza orice iti aduce interes pentru ca:

  • Asta iti va face mintea activa si nu vei avea creierul prafuit.
  • Te incurajeaza sa fii deschis la idei si oportunitati noi.
  • Viata ta are un scop si capata sens.
Niciodata nu te indoi de tine insuti

Daca nu ai incredere in tine, te vei simti  intotdeauna neputincios si vei crede ca nu esti capabil de a aduce valoare acolo unde te afli. Daca intri in postura unei victime, nu ai cum sa ai succes si sa ajungi acolo unde iti doresti. Cand vei avea incredere in tine, vor avea si ceilalti. Cand vei avea incredere in fortele proprii, vei descoperi ca poti face lucruri marete.

Ce te opreste sa nu ai incredere? Depaseste acel ceva si crede in tine pentru ca ai de ce!

Foto: Shutterstock.com