Ce mai inseamna fericirea in timpul unei pandemii?

1
De Maria Dima
1 mai 2020

Cresterea nivelului de fericire in timp de pandemie pare putin probabil. Chiar egoist, pe alocuri. Cum sa te gandesti la moduri in care sa fii si mai fericit, cand in lume se intampla atatea tragedii pe minut? Pe de alta parte, cum sa nu te gandesti la cat de norocoasa esti? Sau la cum sa faci sa simti asta mai des?

E mult mai liniste afara, dar oare inauntrul tau cum e? Tot ce stiai s-a schimbat peste noapte si te simti ca un infractor cand iesi pe strada.

Suntem obligati sa ne oprim, sa regandim viata noastra de zi cu zi, sa reorganizam prioritati si valori.

Am primit timpul si pauza pe care le ceream cu ardoare. Ce facem cu ele? Cedam presiunii exterioare de a fi productivi si de a iesi cu noi certificari sau un business inceput in carantina? Sau ne intoarcem inspre interior si ciuluim urechile catre zgomotul care exista acolo?

Drumul catre fericire este tot timpul un Transfagarasan emotional, insa punctul de plecare e mereu sinele

Stiai ca cel mai popular curs de la Harvard este cel despre fericire? Aparent, n-are nimic de-a face cu businessul sau stiintele politice, si totusi, cei mai multi studenti se inghesuie la cursul care studiaza fericirea la fel de riguros ca administrarea afacerilor.

Descifrarea fericirii a devenit obiect de studiu international, cu precadere in ultimii 30 de ani. Premii Nobel au fost oferite cercetatorilor stiintifici in acest domeniu, exista specializari de doctorat pe tema asta, o multitudine de lucrari si studii de prestigiu. Fericirea e treaba serioasa si nu mai e lasata de mult pe mana unor hipioti la vreun festival colorat, desi si aia avea farmecul sau.

Fericirea e o ecuatie pe care numai tu o poti rezolva

De fapt, fericirea te asteapta dupa ce rezolvi cu succes 3 ecuatii, toate legate de contextul tau personal. Ce noroc ca ai ceva mai mult timp la dispozitie pentru a cotrobai prin sertarele inimii pentru raspunsuri.

Daca nu faci ce trebuie acum, uite ce o sa ajungi sa regreti la 40 de ani

1) Starea de bine subiectiva = gene + circumstante + obiceiuri

Acesta este termenul folosit de specialistii in studii sociale in loc de fericire.

Starea de bine subiectiva” raspunde la intrebarea “Luand totul in considerare, cum ai zice ca esti zilele astea – foarte fericit, destul de fericit sau cam departe de fericire?

Ecuatia in sine aduce in discutie si o chestiune controversata si anume daca poate sau nu fericirea sa fie mostenita?

Studiile confirma faptul ca genetica joaca un rol imens in stabilirea unui “punct fix de fericire”, la care lumea se intoarce mereu dupa ce trec evenimente importante in viata, care pot influenta starea de spirit la un moment dat. O analiza extinsa a “starii de bine subiectiva” a fost condusa in cazul unor gemeni adulti, care insa au fost separati la nastere si au dus vieti complet diferite. Rezultatele au aratat ca genele au influentat starea lor de bine in proportie de 44-52%.

Circumstantele de care ne lovim zilnic pot avea o greutate undeva intre 10% si 40% asupra fericirii resimtite.

Vestea buna de aici este ca, indiferent daca ele sunt bune sau rele, circumstantele se schimba relativ repede. Asadar, pana si COVID-19 o sa ramana undeva in spatele mintii noastre.

Transforma-ti dorintele in realitate cu acest exercitiu de gandire

2) Obiceiuri = credinta + familie + prieteni + job

Aceasta ecuatie e destul de permisiva, mai ales in ceea ce priveste partea dintai. Nu trebuie sa practici activ o religie, ci se refera la un set de credinte care functioneaza pentru tine si structura de viata aleasa.

Combo-ul format din “familie + prieteni”, este, pe de alta parte, sfant. Un alt studiu celebru de la Harvard, intins pe 75 de ani, a demostrat, fara indoiala, ca “fericirea este iubire”. Oamenii care au parte de legaturi afective stranse traiesc mult si bine. Cei care nu sunt atat de norocosi, nu prea.

Ce cauta jobul in aceasta ecuatie, intrebati? Se pare ca toti cei care ne imping spre productivitate in captivitate stiu ceva, si anume faptul ca gasirea unui scop in viata este miezul gogosii umplute cu fericire.

Nu conteaza atat de mult ce faci, cati bani ai sau ce titlu apare langa numele tau – toate acestea fiind circumstante – ci sentimentul ca faci ceva activ pentru succesul tau si pentru a contribui la starea de bine a altora.

3) Satisfactie = ce ai / ce vrei

Dalai Lama a intervenit in aceasta ecuatie, spunand ca “trebuie sa invatam sa ne dorim ce avem si nu sa avem ce ne dorim pentru a ajunge la o stare de fericire stabila si constanta”.

Cu cat mai putine lucruri urla inauntrul mintii tale si se zbat pentru atentie, cu atat mai multa pace si satisfactie o sa simti in legatura cu toate cele pe care le ai deja. Asta-i smecheria. Sfatul invatatorilor spirituali de pretutindeni este sa faci o lista cu toate dorintele tale lumesti si sa gasesti modalitati de a scadea numarul lor, incet, dar sigur.

La treaba asta, carantina impusa pentru Coronavirus s-ar putea sa iti fie de ajutor. Sunt convinsa ca ti-ai dat seama pana acum de cat de putine lucruri avem nevoie, de fapt, pentru a fi bine.

Nu te nasti o femeie puternica, ci devii una

Nu trebuie sa iei cele 3 ecuatii ca litere de lege, ci ca puncte de plecare in cautarea propriei fericiri. Tine minte ca o definitie personala a ceea ce inseamna fericirea pentru tine, cu detalii maruntele care nu au sens decat pentru inima ta, e mai puternica si mai fun decat orice dovada stiintifica.

Foto: Unsplash.com