Ce sa faci atunci cand nu esti confortabila cu sentimentele cuiva, dar totusi vrei sa ajuti

cum ajuti o persoana care plange
1
De Irina Constantin
13 aug. 2021

Cineva apropiat are un moment greu, plange sau isi exprima alte sentimente dificile care te fac sa te simti inconfortabil. Cu toate acestea, nu vrei sa te indepartezi, ci sa ajuti cat de mult poti.

Oricat de mult am lucra cu noi insine, uneori, sentimentele dificile ale altora pot reprezenta triggeri emotionali pentru noi. Totusi, stii deja ca faimosul „nu mai plange” nu ajuta pe nimeni, ba dimpotriva, incurajeaza reprimarea emotiilor.

Si atunci, daca nu te simti confortabil in prezenta unei persoane care traieste clipe grele, ce poti face, atat pentru confortul tau, cat si pentru confortul ei?

Iata cum ajuti o persoana care plange, chiar si atunci cand nu te simti confortabil initial!

1. Concentreaza-te pe ascultare si incearca sa intelegi contextul ei

Daca plansul sau alte manifestari ale emotiilor asa-zis „negative” te fac sa te simti incomod, incearca sa iti muti atentia de la emotiile propriu-zise ale persoanei din fata ta la faptele concrete. Ascult-o, incurajeaz-o sa isi exprime gandurile sau sa iti povesteasca ce s-a intamplat, daca doreste sa faca acest lucru.

2. Pune intrebari ajutatoare

Atunci cand persoana in cauza iti povesteste ce s-a intamplat sau de ce este atat de trista, nu ezita ca, in timp ce asculti, sa pui intrebari ajutatoare. De exemplu: „si apoi ce s-a intamplat?”, „si cum te-a facut sa te simti acest lucru?”, „la ce te referi, mai exact, prin asta?”, „esti ok sa vorbesti despre asta in continuare?”.

Aceste intrebari te ajuta atat pe tine, simtind ca poti contribui, cat si pe celalalt, care se va simti ascultat si vazut. Totusi, incearca sa nu pui intrebari prea intruzive. Opreste-te atunci cand simti ca ai intrat in prea multe detalii.

3. Respira controlat, lent si profund

Este foarte des intalnit sa preluam starile celor de langa noi, mai ales daca suntem persoane foarte empatice. De aceea, chiar daca te intrebi cum ajuti o persoana care plange, nu uita sa te ajuti si pe tine, in acelasi timp. Respira adanc, profund si lent, in timp ce stai langa persoana in cauza. Acest lucru iti va calma sistemul nervos si, in plus, o vei determina si pe ea sa se focuseze pe propria respiratie.

4. Aminteste-ti ca nu este datoria ta sa rezolvi situatia

De multe ori, disconfortul pe care il simti atunci cand stai langa cineva care plange este cauzat de presiunea de a rezolva problema. Simti ca este datoria ta sa ajuti, sa inveselesti persoana din fata ta si sa gasesti o solutie optima pentru situatia in care se afla. Aceasta responsabilitate asumata poate crea o presiune enorma.

De aceea, pentru a te putea simti comod si pentru a fi acolo in mod eficient pentru prietena sau cunostinta ta, repeta-ti de cateva ori, in gand, ca nu esti responsabila pentru a gasi solutii. Tot ce poti face este sa sustii, sa incurajezi si sa oferi spatiu si intelegere.

5. Cere o pauza, daca simti ca e prea mult

Fiecare persoana are propriile limite, ce nu pot fi incalcate. In cazul in care te simti coplesita de situatie, specifica acest lucru si retrage-te pentru cateva minute. Respira adanc, regleaza-ti emotiile, apoi revino alaturi de prietena ta. Nu poti oferi atunci cand tu esti pe zero, asa ca nu incerca sa te fortezi.

Foto: Unsplash.com