Ce-si doresc cu adevarat femeile de 8 Martie

1
De Maria Dima
7 mart. 2020

Daca avem cititori barbati, rog atentie sporita. Daca nu, ma bazez pe doamne la impartasit informatia si la adaugat alte doleante. Domnilor, stim ca sunteti ingroziti de triada formata din Valentine’s Day, 1 si 8 Martie si nu stiti cu ce avion sa mai veniti la usa noastra. Treaba e simpla: femeile isi doresc respect.

Respect simplu – Fara fundita, fara inimioara si fara sclipici.

Nu exista martisor, buchet de flori sau cadou care sa inlocuiasca respectul.

Campania care a rulat acum cativa ani #Multumescpentruflori a ilustrat minunat aceasta idee. Mesaje precum “cu o floare nu cumperi iertare”, “o zi pretuita, un an umilita” au pictat tabloul real al atator femei din Romania, mai bine ca orice alta felicitare cu sclipici. “Florile nu pot scuza incadrarea in tipare si clisee care jignesc, in stereotipuri simpliste care transforma corpul femeii intr-un abtibild sexy sau diform, intr-un modelaj supus presiunii dietei, accesorizarii, Barbie-zarii. Femeile nu sunt corpuri pentru fantasmele altora!”.

N-as fi putut sa o spun mai bine

Eu sunt aici ca sa reamintesc, de cate ori e nevoie, aceasta idee, si sa gasim impreuna solutii pentru a ne asigura ca egalitatea (in drepturi,  obligatii, familie, societate si simtiri) trece de la deziderat la realitate. Romanii au memorie si fitil scurt. Asta stim. Asa ca, din cand in cand, mai ales cu asemenea ocazii dedicate femeii, e bine sa recapitulam.

Concluzia este ca nu, femeile nu vor o pereche de pantofi sau o geanta noua, daca in schimb trebuie sa se imbrace cu ce vrea daruitorul sau sa taca din gura, dimineata, pentru ca partenerul e ciufut.

Nu vor flori pe masa daca numai ele sunt responsabile cu mancarea. La fel, nu-si doresc o cina romantica, daca tot ele trebuie sa aleaga locatia si sa se gandeasca la asta. Numai la “ce mancam azi” se gandesc mamele.

Nu vor declaratii de dragoste daca, de fapt, le fie frica sa spuna un NU partenerului. Nu vor sa le fie teama ca maine o sa fie tratate altfel daca il refuza.

Nu vor intalniri romantice daca barbatul are impresia ca la sfarsitul serii i se datoreaza ceva pentru ca a achitat nota.

Nu vor complimente intr-o societate in care e normal sa fie fluierate pe strada sau sa care spray-uri paralizante in geanta pentru o plimbare in parc. Nu vor sa treaca pe partea cealalta cand vad un grup de barbati adunati la bloc.

Barbatii care ajuta la treburile casnice au un IQ mai ridicat

Conversatia despre 8 Martie trebuie sa se schimbe – Nu poti sarbatori ce nu respecti

Anna Jarvis e femeia responsabila cu sarbatorirea mondiala a mamei. Ea a pornit in 1908 o petitie pentru a-si onora propria mama, fosta invatatorare si ingrijitoare a ranitilor celui de-al doilea Razboi Mondial.

In 1914 a devenit sarbatore oficiala si numai 6 ani mai tarziu devenise o isterie comerciala de prost gust, inundata de felicitari si campanii de promovare. Aceeasi Anna Jarvis a pornit un nou demers continuat pana la sfarsitul vietii cu dorinta de a aboli sarbatoarea pe care ea a creat-o. “Sarlatani, banditi, pirati, rapitori si termite care, cu a lor lacomie, au stirbit una dintre cele mai fine, nobile si autentice dintre celebrari” – asta declara ea despre industria care castiga bani frumos de ziua mamei.

Asadar, nu a fost niciodata vorba de vreun cadou

Mamele si-ar dori o recunoastere “la locul de munca”, constanta si sincera, care nu vorbeste numai despre bucuriile de a fi parinte, ci si de greutati, emotii, dureri si incercari.

Iar daca toata munca asta fenomenala e interpretata ca fiind o datorie, o “treaba de-a femeii”, care trebuie “sa taca si sa faca”, “sa stea la cratita”, “sa creasca copii” si sa “vada de gospodarie”, sa nu va inchipuiti ca un cadou o sa schimbe ceva pentru ele.

De ce are feminismul o reputatie proasta si ce inseamna cu adevarat?

Cel mai important este sa gasesti raspunsurile proprii despre ce inseamna respectul in viata ta

Schimbarea incepe cu tine. 

Cu modul in care te vezi in oglinda, cu felul in care iti expui ideile, cu fricile pe care nu le mai ascunzi, cu nevoile pe care nu le mai negociezi, cu tacerea pe care decizi sa nu o practici.

Cu maniera in care-ti cresti fetita, ca sa devina independenta, in orice domeniu pe care va vrea sa-l domine absolut, si baietelul, ca sa te asiguri ca o sa fie un sustinator si iubitor de femei puternice.

Schimbarea incepe cu deschiderea conversatiei. 

Cu renuntarea la tacere – tacerea aia care creeaza monstri inauntrul tau sau le permite monstrilor de afara sa traiasca liberi in continuare, indiferent de faptele lor.

Cu renuntarea la rusine – despre noi sau despre lucrurile traite de noi, dar facute de altii. Cu abordarea subiectelor dure acasa, in cuplu, intre prieteni sau la serviciu.

Femeile puternice prefera sa fie singure decat sa-si piarda timpul cu cine nu merita

Schimbarea incepe acum.

Cu ziua de azi, cu data de 8 Martie sau de luni. Nici cu conteaza cat timp facem ceva pentru mai bine.

Foto: Getty Images.