Cele 4 fraze pe care nu trebuie sa le mai spui niciodata copiilor tai!

cuvinte pe care sa nu i le spui copilului
1
De Ioana Marosan
14 mai 2019

Exista cuvinte care pot afecta dezvoltarea psihologica a copiilor si care isi pun amprenta in viata de adult. Stiu, probabil acele cuvinte iti par nevinovate, dar nu este chiar asa. Mai jos vei gasi cele 4 fraze pe care nu trebuie sa le spui niciodata copiilor tai!

Copiii au creierul fragil!

Daca George, in varsta de 10 ani, se loveste cu capul de un zid de beton, va suferi rani mai grave decat daca tatal sau, in varsta de 35 de ani, ar face acelasi lucru.

Nu ma mai intreba cand o sa fac copii!

Instinctiv, toata lumea stie acest lucru. Insa adesea ignoram faptul ca mintile copiilor sunt fragile atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Ei au un echilibru mental fragil si in plina dezvoltare. Psihologii compara creierele copiilor cu o plastilina extrem de moale. Daca tatal lui George ii adreseaza acestuia niste cuvinte grele sau care dor, ei bine, acele cuvinte il pot urmari pe George ani la rand.

Cuvintele aparent nevionate pot afecta dezvoltarea psihologica a copilului pana la varsta maturitatii sau dupa acest prag!

Iata care sunt cele 4 fraze pe care nu trebuie sa i le spui niciodata copilului tau:

Esti prea sensibil (a)!

Potrivit psihologilor, multi copii se nasc cu un sistem nervos sensibil. Ca urmare, ei vor reactiona rapid si intens la aproape orice emotie sau cuvant. Parintii cu astfel de copii fac adesea greseala de a incerca sa elimine aceasta sensibilitate. In timp, acest lucru reduce abilitatea copilului de a empatiza cu altii. In fond, daca sunt invatati ca sentimentele lor nu conteaza, de ce ar crede ca sentimentele celorlalti conteaza? Este recomandat ca parintii sa asculte si sa accepte sentimentele copilului, chiar daca acestea nu par rationale.

Asta-i viata!

Atunci cand copilul tau se intoarce dezamagit acasa dupa o mica drama copilareasca, esti tentata sa-i spui: “Ei, asta-i viata!” De fapt, in mintea lui, acest raspuns echivaleaza cu: “Tine-ti gura, asta se intampla tuturor!” Acest raspuns ar putea sa fie potrivit pentru un tanar de 25 de ani. Insa, atentie, creierul unui copil este incapabil sa inteleaga faptul ca experientele pe care le traieste nu sunt unice. Cand le spui astfel de lucuri ei se simt vinovati, frustrati si confuzi. In loc sa faci asta, ar trebui sa le validezi experienta. Este esential sa le incurajezi capacitatea de adaptare.

Cum sa vorbesti despre sex cu copiii tai  

“Pentru ca asa am spus eu!”

Micul George refuza sa mearga la culcare la ora 20:00 pentru ca nu intelege de ce trebuie sa faca acest lucru. Posibil ca mama sa-i spuna: “Vrei sa stii de ce? Pentru ca asa am spus eu!”

Acesta este un raspuns care poate da nastere resentimentelor. Este un raspuns care il obliga pe copil sa accepte ceea ce nu intelege. Asa iau nastere frustrarile si sentimentele de infrangere personala. Mai mult, acest lucru va da nastere la o lupta pentru putere, atunci cand acel copil va invata sa raspunda si autoritatea parintilor va fi pusa la indoiala.

Nu este mai simplu sa-i raspunzi la intrebare? In fond, deciziile pe care le iei in calitate de parinte sunt bazate pe logica, pe rationament. De ce sa nu imparti acest lucru cu copilul tau? Explica-i de ce trebuie sa faca un anumit lucru. In felul acesta va intelege ca parintele are dreptate.

Ecranele pun in pericol sanatatea mintala a copiilor

“Taci din gura!”

Copiii invata sa perceapa de la o varsta foarte frageda anumite expresii ca pe niste insulte. De exemplu, expresia “taci din gura” este foarte dureroasa pentru un copil. Si ultimul om care ar trebui sa insulte un copil este parintele sau. Este foarte posibil sa ai un motiv intemeiat pentru care sa ii spui copilului tau sa taca din gura, dar nu este o scuza. Probabil te simti depasita, obosita. Este normal! De exemplu, copilul nu vrea sa se opreasca din cantat, iar acest lucru este foarte frustrant pentru tine. Dar, in loc sa-i spui sa taca din gura, de ce sa nu ii explici cum te simti? Spune-i ca ai avut o zi lunga si grea si ca ai aprecia putina liniste.  Sau, mai bine, lasa-l sa faca galagie cat vrea,  dar spune-i ca de la ora “X” vrei sa fie liniste.

Foto: Shutterstock.com