Comportamentul distructiv care iti erodeaza increderea si iti distruge relatiile

1
De Minerva Mircea
25 sept. 2022

Te-ai simtit vreodata ca si cum indiferent de cat de mult ai studia sau te-ai pregati intr-un anumit domeniu nu esti niciodata multumita de nivelul tau?

Ai avut vreodata experienta unui esec dintr-o cauza cat se poate de banala, desi muncisesi foarte mult pentru a-ti atinge scopul respectiv? Ai stari constante de anxietate si stres cand vine vorba de lucrurile importante pe care le ai de facut, stari care nu fac decat sa acumuleze frustrare, furie si enorm de multa critica de sine? Toate acestea sunt semne de auto-sabotare.

Auto-sabotarea iti erodeaza destul de rapid increderea in tine si chiar stima de sine si iti afecteaza relatiile cu cei din jur. De fiecare data cand incerci ceva si nu reusesti nu faci decat sa iti dovedesti ca nu esti in stare, iar asta nu face decat sa te opreasca din a mai incerca pe viitor. 

7 calitati apreciate de toata lumea care pot ascunde anxietate functionala

Sabotajul este actul de a distruge sau submina ceva, adesea intr-o maniera ascunsa. De obicei presupune implicarea directa si deliberata din partea sabotorului – de aceea cuvantul este cel mai frecvent folosit in legatura cu domeniul spionajul sau in acele situatiile de afaceri in care un insider provoaca daune.

Termenul de „autosabotare” este folosit atunci cand acest comportament distructiv este indreptat catre tine insati

La inceput, s-ar putea sa nu observi ca o faci. Dar atunci cand obiceiurile negative iti submineaza in mod constant eforturile si te impiedica sa iti traiesti viata, ele pot fi considerate o forma de abuz si auto-vatamare psihologica.

Sunt multe motive pentru care o persoana ar putea actiona intr-un mod care, in final, se dovedeste a fi daunator pentru propria bunastare. In multe cazuri este vorba despre eforturile constante de a face fata poftelor alimentare, viciilor de tipul alcoolului sau jocurilor de noroc, sau altor tentatii pentru care platesc un pret usturator pentru sanatatea si relatiile lor.

Exista insa categoria de autosabotori subtili, care tin de credintele disfunctionale si distorsionate acumulate de oameni de-a lungul vietii lor si care ii determina sa isi subestimeze capacitatile, sa isi suprime sentimentele sau sa devina agresori pentru cei din jur.

3 mituri de self-help care te impiedica sa vezi progrese in viata ta si sa te vindeci

Aceste tipare mentale care ne dicteaza felul in care sa simtim, sa gandim si sa ne comportam sunt de fapt cele care ne provoaca tot stresul, toata anxietatea, toata indoiala de sine, frustrarea, nelinistea si, in final, nefericirea. Ele sunt principalii vinovati pentru lipsa sentim Auto-sabotarea se poate manifesta în multe comportamente diferite, unice pentru fiecare persoană.

Dar există câteva exemple comune, recurente.

Iata cateva feluri in care te poti autosabota: 

  • Uiti mereu termenele limita sau le depasesti in mod constant
  • Intarzii frecvent la munca si la intalnirile pe care ti le setezi
  • Amani in mod repetat sa te apuci de ceva ce trebuie sa faci
  • Incepi foarte multe proiecte pe care niciodata nu le duci la bun sfarsit
  • Te simti incapabila sa te comiti in fata unei oportunitati interesante
  • Visezi mereu sa faci ceva de importanta personala dar niciodata nu te apuci cu adevarat
  • Te opresti frecvent, fara motiv, din drumul tau catre atingerea unui obiectiv, desi atat abilitatea cat si vointa de a continua sunt acolo
  • Te lasi condusa de vocea ta critica, toate lucrurile negative pe care ti le spui. De obicei esenta acestora este „nu sunt suficient de buna”

Probabil ca noi toti am experimentat astfel de comportamente la un moment dat. Dar unii dintre noi suntem mai predispusi decat altii la autosabotaj, si din nefericire nu prea suntem constienti ca facem asta.

Ce inseamna „productivitate toxica” si cum o elimini inainte de a te epuiza

Deci nu ignora sau subestima semnele – auto-sabotarea poate sa te duca la intarirea fara motiv a unui sentiment fals de inutilitate și poate oferi o justificare pentru gândurile negative care nu au nicio baza in realitate, ducand la scaderea drastica a sentimentului de satisfactie in viata noastra. 

Pornind de la cercetarea lui Shirzad Chamine, la care au participat peste 500.000 de persoane, atleti de renume mondial si lideri ai companiilor aflate in top 100 al Fortune MBA List, s-au pus bazele unui test din care au reiesit 9 feluri posibile in care ne autosabotam. 

Daca vrei sa vezi in ce masura te numeri printre persoanele care se autosaboteaza in mod constant, AFLA CARE SUNT SABOTORII TAI DIN TESTUL URMATOR propus de cei de la positive intelligence.com

https://assessment.positiveintelligence.com/saboteur/instructions

Foto: depositphotos.com