Cum iti dai seama daca iti identifici corect convingerile sau daca esti influentata de cei din jur?

1
De Roxana Harcovei
23 aug. 2018

Convingerile sunt harta dupa care ne traim viata. Suma tuturor convingerilor noastre ne formeaza mentalitatea. Ele iau nastere inca din copilarie, prin interactiunile cu parintii nostri, cu prietenii si cu cei care ne sunt apropiati.

Pentru ca, inocenti fiind, in ei avem cea mai mare incredere. Acesti oameni ne ajuta sa intelegem lumea inconjuratoare, asa cum o percep ei insisi. Insa, in timp, ajungand la maturitate, putem invata sa ne echilibram convingerile si sa ne dam seama daca ne dorim sa pastram in viata noastra acele principii pe care le-am dobandit.

Tu ce ai invatat de la ceilalti?

Convingerile dobandite sunt acele informatii pe care le primim din exterior – sentimentele, gandurile si comportamentele altora – si pe care alegem sa le adoptam, pentru ca ne regasim in ele.

Doi oameni diferiti care primesc aceeasi informatie vor reactiona diferit, deoarece convingerile fiecaruia ii vor determina sa proceseze acea informatie intr-un mod personal.

Pentru a intelege daca convingerile pe care le crezi ca fiind ale tale sunt, intr-adevar, ale tale, fii atenta la dialogul tau interior. Mai exact, noteaza undeva gandurile pe care le ai despre tine, despre cei din jurul tau, despre lucrurile care ti se intampla. Si fa acest lucru intr-un loc linistit, meditand. Pune-ti intrebari, precum: „E asta cu adevarat parerea mea?’”‚ „E asta lucrul pe care vreau sa-l fac?”.

Lucreaza la imaginea pe care o ai despre tine

Daca te subestimezi si nu ai incredere in fortele proprii, inseamna ca in copilarie nu ai primit atentia de care ai avut nevoie sau ca cei din jurul tau nu te-au apreciat asa cum ai fi meritat. Au incercat sa-ti impuna perfectiunea, dar aceasta nu e niciodata usor de atins. Asa ca ai simtit ca esuezi. Ti-ai format, deci, niste convingeri gresite despre tine, raportandu-te la parerile celor din jur.

Si, pana la urma, esti ceea ce crezi despre tine. Voi ilustra mai jos cateva exemple.

Nu voi reusi

Crezi despre tine ca nu esti capabila. Acest lucru poate crea un blocaj, ajungi sa nu mai functionezi la capacitate maxima, te impiedici in fraze negative si, intr-un final, ajungi sa-ti confirmi convingerea. Daca chiar crezi asta cu tarie, cel mai probabil nu vei reusi. De aceea trebuie sa-ti acorzi mai multa incredere.

Nu pot lua decizii

Atunci cand trebuie sa iei o decizie importanta, pui foarte multa presiune pe tine. Dar, hei, e normal ca uneori sa fii nesigura. Asta nu trebuie sa te defineasca.

Nu pot pierde kilogramele in plus

Cu siguranta nu o sa reusesti sa slabesti daca nu crezi ca poti sa o faci. Crede ca poti, si vei fi mai motivata sa te pui pe treaba.

Foto: Shutterstock.com