Cum sa le raspunzi celor care iti dau sfaturi nesolicitate: Fii politicoasa si impune limite in acelasi timp

1
De Irina Constantin
22 oct. 2020

„Iti statea mai bine blonda!”, „De ce nu tii dieta despre care ti-am spus?” sau „Ar trebui sa fii mai stricta fata de copii!”. Cu siguranta ai primit si tu, macar o data, o recomandare pe care nu ai cerut-o.

Deseori, persoanele care ofera astfel de sfaturi nici macar nu isi dau seama ca au un comportament nepotrivit. Cu toate acestea, sfaturile necerute pot fi extrem de frustrante, mai ales daca ele vin regulat, din partea acelorasi persoane.

De ce se incapataneaza toata lumea sa-ti spuna cum sa-ti cresti copilul?

Probabil ca te intrebi cum sa raspunzi sfaturilor nesolicitate. Nu vrei sa fii nepoliticoasa, nici sa ii ranesti pe cei din jur. Totusi, nu vrei nici sa permiti altor persoane sa isi dea cu parerea despre viata ta si ceea ce „ar trebui” sa faci.

Iata cum sa raspunzi sfaturilor nesolicitate intr-un mod politicos, dar ferm!

1. Spune doar „multumesc”

Daca nu vrei sa porti o discutie despre cum sfaturile primite sunt inutile sau chiar jignitoare, poti spune, pur si simplu, „multumesc pentru recomandare” sau „multumesc, apreciez intentia ta de a ma ajuta”.

Este un raspuns scurt si la obiect, care nu incurajeaza continuarea discutiei, ci o inchide elegant. Acest tip de raspuns este potrivit mai ales in situatiile in care o discutie in contradictoriu nu este deloc o idee buna: o intalnire de afaceri, o discutie cu o persoana pe care nu o cunosti foarte bine, la un eveniment.

2. Spune „nu”

In cazul in care sfaturile nesolicitate tot continua sa apara, iar acest lucru te indispune de fiecare data, este momentul sa iti exprimi sentimentele. Nu este nevoie sa faci o drama sau sa aprinzi un conflict imens, ci doar sa fii ferma si hotarata.

3 citate ale unor femei celebre care te vor face sa iti imbratisezi sexualitatea si libertatea de exprimare

3. Pune limite

Daca situatia o cere, poti stabili limite foarte clare intre tine si alte persoane. De exemplu, daca acea matusa iti ofera sfaturi despre cum ar trebui sa te casatoresti sau sa faci un copil mai repede, iar insistentele apar de fiecare data cand va intalniti, stii ca e timpul sa treci la fapte.

4. Precizeaza ca nu iti doresti sa primesti sfaturi

Similar punctului de mai sus, aceasta metoda te poate ajuta sa scapi de sfaturile nesolicitate pe termen lung, mai ales cand ele vin de la aceeasi persoana, dar nu numai.

Data viitoare cand primesti o recomandare nepotrivita, zambeste si spune-i persoanei binevoitoare ca nu esti in cautare de recomandari, dar ii multumesti ca s-a gandit la tine.

Esti „oaia neagra” a familiei tale? Iata de ce nu trebuie sa te simti vinovata!

5. Schimba subiectul discutiei

Daca sfatuitorul nu intelege indiciile subtile sau nici macar limitele tale ferm pozitionate, poti rezolva problema schimband subiectul. Cand colega ta iti tot povesteste despre cum ar fi minunat daca ai incepe sa mergi la sala pentru a scapa de greutatea in plus, poti muta discutia catre o alta tema. „Apropo, ai vazut ca s-a deschis un nou loc interesant langa birou?” poate functiona foarte bine.

Foto: Unsplash.com.