Cum sa nu omiti iubirea de sine atunci cand esti intr-o relatie serioasa

1
De Irina Constantin
22 iun. 2021

Tot mai multe persoane confunda iubirea purtata unui partener cu iubirea de sine.

Cand te gandesti la iubire, probabil ca si tie iti vine in minte mai intai iubitul tau. Apoi, te gandesti (speram!) si la tine insati. Cand esti implicata intr-o relatie pe termen lung, exista tendinta sa uiti de tine si sa faci totul pentru „voi”.

Totusi, chiar daca te afli intr-o relatie amoroasa sanatoasa si fericita, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignori complet iubirea de sine si ritualurile tale personale.

Iata cum sa prioritizezi iubirea de sine chiar si atunci cand esti intr-o relatie!

1. Comunica-ti deschis limitele si nevoile

Pentru a mentine o relatie fericita, este nevoie de doi indivizi fericiti pe cont propriu. Mai citeste asta o data! Atat tu, cat si iubitul tau, aveti nevoie de momente petrecute separat, momente in care sa faceti ce va place si sa va conectati si cu alte persoane.

De aceea, este esential sa comunicati foarte deschis si sa va exprimati nevoile exact asa cum sunt ele. De exemplu, daca vrei sa stai singura, sa faci yoga si sa meditezi in dormitor timp de trei ore, nu iti fie teama sa spui acest lucru. Partenerul tau va intelege, iar tu te vei putea prioritiza, pentru a fi fericita si implinita atat pe cont propriu, cat si in relatie.

3 credinte limitative care nu te vor lasa sa fii fericita in iubire

2. Investeste in pasiunile tale

Chiar daca adorati sa faceti lucruri impreuna, este recomandat sa pastrati cateva activitati si pentru voi insiva. De exemplu, daca ai o pasiune puternica, inscrie-te la cursuri, workshopuri sau clase. Mergi pe cont propriu sau cu grupul tau de prietene. Astfel, vei aduce iubirea de sine in viata ta si vei invata sa te pui pe primul loc, fara ca acest lucru sa iti afecteze in vreun fel relatia.

3. Tine legatura cu prietenii tai

In cazul in care sunteti impreuna de ceva timp, cu siguranta aveti foarte multi prieteni comuni alaturi de care va petreceti timpul. Chiar daca iesiti impreuna, este important sa pastrezi legatura si cu acele persoane pe care iubitul tau nu le cunoaste, dar care inseamna foarte mult pentru tine.

De exemplu, daca inainte de relatie te intalneai in fiecare weekend cu o prietena sau cu o colega de birou, iar acum ai renuntat la acest obicei, ar fi bine sa il reiei sau macar sa il adaptezi programului tau actual. Astfel, vei cultiva relatii sanatoase si in afara relatiei.

4. Programeaza-ti timp doar pentru tine

Da, iubirea de sine presupune sa iti programezi, pur si simplu, timpul pentru tine, asa cum programezi orice alta activitate. Fie ca vrei sa faci jogging in parc, sa mergi la un curs sau la un eveniment, pune in program activitatea respectiva. In plus, respecta programul facut. Promisiunile fata de tine insati sunt la fel de importante precum promisiunile facute fata de alte persoane!

5. Nu iti fie teama sa spui „nu”

Orice relatie de durata necesita sacrificii. In fond, pentru ca doi oameni sa functioneze bine impreuna, este nevoie ca fiecare dintre ei sa faca macar cateva compromisuri, din cand in cand.  Nu inseamna ca trebuie sa lasi mereu de la tine sau, din contra, ca iubitul tau trebuie sa renunte la tot pentru relatie.

Daca un lucru nu se aliniaza cu principiile tale, nu iti fie frica sa refuzi. Daca simti ca trebuie sa spui nu intr-o situatie, fa-o. Iubirea de sine inseamna sa te onorezi!

Foto: Unsplash.com.