Cum sa te eliberezi de rusine, sa te accepti si sa te iubesti chiar si in cele mai proaste zile – sfaturi de la un psiholog

1
De Teodora Tirca
18 mart. 2021

Sigur ca avem parti intunecate pe care stim ca trebuie sa le schimbam. Dar sa ne spunem ca lasam in urma o parte din noi care nu e general acceptata de cei din jur sau de noi insine nu e deloc sanatos, spune un psiholog clinician.

Te-ai pus vreodata la pamant pe tine insati cu expresii de genul „Intotdeauna fac asa”, „De ce nu pot fi ca X?”, „Cand o sa incetez sa…”? E adevarat ca sunt momente sau zile in care suntem satui sa repetam aceleasi greseli, sa constatam ca nu am putut ucide acea parte din noi care nu e suficient de buna. Fie ca e vorba despre a manca alimente care stim ca ne fac rau, despre a perpetua un obicei nesanatos din comoditate sau despre a intra in mod repetat in relatii toxice, traim cu parti intunecate pe care ne dorim sa le putem anihila cat mai rapid.

Insa psihologul Risa Ryger, care colaboreaza cu MindBodyGreen, crede ca nu e sanatos sa vrem sa ucidem sau sa lasam in urma parti din noi, pentru ca astfel ne afundam in sentimentul de rusine si de confuzie legata de propria identitate.

Ea propune, in schimb, sa practicam „self-ownership”, un concept care se refera la a ne apartine noua insine cu totul, cu bune si cu rele.

„<<Proprietatea sinelui este fundamentul care tine si integreaza experientele tale in cresterea si evolutia ta continua. Te ajuta sa darami zidurile deconectarii de propria persoana si te elibereaza pentru a-ti revendica integritatea”, spune Ryger.

7 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unei femei care nu are copii

Conform psihologului, proprietatea sinelui ne ajuta de asemenea sa eliminam convingerile invechite despre propria persoana, sa preluam controlul, sa ne asumam propria viata si sa fim mai prezenti in ea.

„Imagineaza-ti urmatoarea situatie: tineam un atelier de dezvoltare personala pentru un grup de femei de cariera, femei de succes. Le-am pus in aceeasi camera cu partenerul lor si le-am cerut sa spuna ceva pozitiv despre el. In cateva secunde, camera era plina de voci si rasete, de raspunsuri pline de entuziasm. Cu toate acestea, in a doua parte a exercitiului, fiecare femeie trebuia sa-i spuna partenerului ei ceva pozitiv despre sine. Ce s-a intamplat? Tacere absoluta”, a povestit psihologul.

„Incet si cu un disconfort evident, femeile au inceput sa impartaseasca un lucru pozitiv despre ele insele.

Una dintre ele, Julia, si-a dat seama ca se agata de o credinta adanc inradacinata cum ca nu are dreptul sa-si exprime opinia. Am inceput sa lucram impreuna pentru a risipi aceasta credinta si am creat un plan pentru ca ea sa invete sa foloseasca acest concept al proprietatii de sine, astfel incat sa aiba curajul sa-si ia viata in propriile maini, fara teama”, a continuat terapeutul.

Cum iti asumi propria viata, fara sa simti rusine, esec si neputinta atunci cand lucrurile nu merg asa cum vrei?

1. Inceteaza sa mai crezi ca poti sa lasi in urma versiuni ale propriei persoane.

Auzim des oameni care spun: „Nu mai sunt cel care am fost ieri”. Psihologul spune ca, din experienta ei, nu e posibil sa stergi complet o parte din tine, oricat de mult ti-ai dori ca asta sa fie posibil.

Toate experientele tale fac parte din tine si ocupa spatiu in interiorul tau. Ceea ce crezi ca a fost „lasat in urma” este inca acolo, iar faptul ca tu incerci din rasputeri sa-l renegi iti consuma multa energie. Energie care ar putea fi utilizata in moduri mai constructive si mai pozitive.

„Sa luam exemplul Juliei, care a realizat despre ea ca nu-si dadea voie sa aiba pareri sau sa le exprime. I-am spus ca pentru a putea rezolva problema, trebuie mai intai sa accepte aceasta versiune a ei – femeia care nu are pareri. E dureros sa te identifici cu aceasta femeie, dar face parte din procesul de vindecare”, explica Ryger.

Nu mai fugi de ce simti, chiar daca ce simti e invidie

2. Identifica o parte din tine pe care ai renegat-o.

Al doilea pas este identificarea unei parti din tine pe care ai „lasat-o in urma”, ai abandonat-o sau ai respins-o. Nu poti schimba ceea ce iese din constiinta ta. Exista probabil credinte vechi, dureroase sau incomode pe care le asociezi cu acea parte din tine. Identificarea acestora te poate ajuta sa mergi mai departe cu capul sus.

Psihologul te sfatuieste sa te intrebi: „Cum am ajuns sa am aceasta credinta despre mine? Am primit comentarii dureroase din partea cuiva? Mi-a fost rusine pentru ceva ce am facut? Cat de rea este cu adevarat acea parte din mine?”

Retine ca avem tendinta sa ne supraevaluam „defectele” si sa ne subevaluam atributele pozitive si reusitele.

3. Noteaza trei lucruri despre tine care te fac sa te simti mandra.

Psihologul iti recomanda sa le scrii de mai multe ori si chiar sa pastrezi o lista cu acestea in portofel sau pe frigider, pentru a le reciti din cand in cand. Atunci cand simti ca increderea in tine si in valorile tale ti-e zdruncinata, citeste lista asta si aminteste-ti ca persoana ta conteaza, ca te iubesti neconditionat si intru totul.

Foto: Unsplash.com.