Cum spui adevarul fara a-i rani pe cei din jur

1
De Roxana Harcovei
6 aug. 2018

Sinceritatea este, probabil, cea mai importanta calitate pe care o pretindem de la cei din jur, chiar daca noi nu suntem dispusi sa o manifestam de fiecare data in relatie cu acestia.

Pentru a intelege cum putem spune adevarul fara a-i rani pe cei din jurul nostru, este esential sa intelegem care sunt motivele pentru care mintim, nu?

Care sunt motivele pentru care oamenii evita sa spuna adevarul?
Frica de a rani sentimentele celui de langa noi

De obicei, teama apare cand nu stim cum sa spunem adevarul in asa fel incat sa nu-l ranim pe cel de langa noi. Acesta este motivul pentru care este bine sa invatam sa spunem ce ne deranjeaza pe noi, sa-i spunem persoanei de langa noi ce simtim fara sa o acuzam in vreun fel sau sa-i reprosam ceva. De exemplu: ’’Tu nu-mi faci cadouri’’, ’’M-am saturat sa ma eviti si sa iesi numai cu prietenii tai’’. Poti inlocui aceste afirmatii cu: ’’Mi-ar placea sa primesc un cadou’’, ’’M-as bucura daca am petrece mai mult timp impreuna’’. Nu-l veti rani niciodata pe cel de langa voi daca ii veti spune ce v-ar bucura si nu ce nu face bine.

Reactia negativa pe care adevarul o poate declansa

Cu siguranta exista situatii in care adevarul poate provoca o reactie negativa sau agresiva din partea celui vizat, dar e doar una de moment. Ca regula generala, oricine va aprecia mult mai mult adevarul decat minciuna, oricat de mult l-ar durea sau deranja in prima instanta. Si pana la urma, este decizia fiecaruia cum alege sa reactioneze, nu trebuie sa fie acesta motivul pentru care sa nu fiti onesti.

’’Exista anumite situatii in viata in care adevarul si simplitatea sunt cea mai buna tactica.’’  – Jean de la Bruyere

Pentru a fi pe placul tuturor

Surprinzator, insa mintind sau ocolind adevarul, oamenii considera ca evita niste neplaceri. Poate asa este, nu este o solutie buna pe termen lung. Din nevoia de acceptare, oamenii recurg la minciuna, insa in final acest lucru devine suparator pentru toata lumea. Cand spui doar ce vor sa auda cei din jur, pentru a evita critici sau conflicte, nu poti lega relatii sincere si durabile cu nimeni.

Un lucru pe care l-am invatat este ca nu pot fi sincera cu ceilalti daca nu invat sa fiu sincera cu mine. Atunci cand sunt sincera cu mine, inlatur barierele si falsitatea. Sunt transparenta si deschisa sa vad lucrurile exact asa cum s-au intamplat, sa le vad reale. Transparenta despre care vorbesc imi da o stare de bucurie si calm si ma ajuta sa gandesc intr-un mod asumat. Cred cu tarie ca oamenii din jurul meu isi doresc si ei sa aiba parte de aceasta transparenta din partea oricui, fara subtilitati si ocolisuri.

’’Adevarul implica devotament fata de om, fata de libertatea si implinirea lui.’’ – James Baldwin

Si totusi, cum spunem adevarul fara a-i rani pe cei din jur?
Evidentiarea unei parti pozitive, nu doar indicarea laturii negative observate

Pentru inceput, incercati sa scoateti in evidenta partea pozitiva, pentru ca in primele 7 secunde persoana din fata voastra va fi mult mai atenta si concentrata pe ceea ce spuneti. Daca incepeti cu partea negativa, in urmatoarele momente subiectul care il va preocupa va fi doar cel negativ, nu-l va mai putea analiza constient, ci isi va dori sa se apere sau sa raspunda cu aceeasi moneda, mai exact, cu un comportament negativ.

Oferiti alternative

De exemplu, daca este vorba de un adevar care il va deruta sau ingrozi pe prietenul vostru, spuneti-i ce se petrece si cum stau lucrurile, insa imediat interveniti cu o alternativa, o idee, o solutie pe care sa o impartasiti cu el. Aratati-i ca il intelegeti si nimic nu este pierdut, lucrurile isi pot reveni la normal.

Fiti onesti atunci cand gresiti

In cazul in care vina va apartine, dar va doriti sa fiti sinceri cu persoana draga voua, spuneti-i ca va pare extrem de rau si ca va asumati in totalitate responsabilitatea. Cand ii aratati ca relatia voastra este cel mai important lucru, de aceea va doriti sa fiti onesti si sa nu creati niste ziduri care sa va indeparteze in timp, raspunsul acestuia are mai multe sanse de a fi unul pozitiv. Empatizati cu persoana de langa  voi si spuneti-i lucrurile in felul in care v-ar placea sa vi le spuna cineva voua.

Un lucru pe care il consider adevarat si relevant este ca minciuna iese la iveala mai devreme sau mai tarziu. Si pana iese la iveala, va macina si va distruge din interior. Pe cand adevarul va elibereaza de acea povara care va limiteaza bucuria.

„Spune adevarul si atunci nu va trebui sa tii minte nimic.” -Mark Twain

Foto: