De ce sa nu astepti ca totul sa se intoarca „la normal” si cum sa iti creezi o noua normalitate

1
De Irina Constantin
2 nov. 2020

Inca din primele luni ale anului, toata lumea asteapta ca totul sa se intoarca „la normal”. Cand se va intampla acest lucru? Raspunsul te-ar putea speria: niciodata!

Cu siguranta, i-ai auzit pe cei din jurul tau spunand ca asteapta ca normalitatea sa se intoarca, de parca ar fi plecata intr-o vacanta pe o insula exotica. Poate chiar si tu te afli in asteptarea acestui „normal” pe care il stiai atat de bine inainte de pandemie.

Adevarul este ca noul Coronavirus a reusit sa ne dea lumea peste cap. Chiar daca lucrurile par sumbre, exista si o veste buna: normalul poate fi creat de tine. Doar tu decizi ce inseamna normalitatea ta. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa astepti cu nerabdare ca lucrurile sa fie la fel ca in trecutul apropiat, ci poti construi un „normal” mai bun decat cel anterior!

Ce insemna, de fapt, normalitatea ta inainte de pandemie?

Inainte de a glorifica trecutul, gandeste-te ce insemna normalitatea pentru tine, inainte de autoizolare, masti de protectie si anularea planurilor de calatorie. S-ar putea sa constanti ca „normalul” nu era chiar atat de roz precum pare.

De exemplu, iata cateva lucruri care, probabil, faceau parte din normalitatea ta pre-pandemie: rutina zilnica de care erai plictisita, un drum zilnic si obositor pana la birou si inapoi acasa, un program plin care punea foarte multa presiune pe tine.

Pe de alta parte, iata cateva obiceiuri noi, pe care le-am deprins odata cu schimbarile negative din jur: o rutina sportiva constanta, mai multe conversatii telefonice sau video cu persoanele dragi, timp si energie scutite, datorita lucratului de acasa.

Cum sa iti creezi o noua normalitate in 3 pasi

1. Redefineste conceptul de „normalitate”

Odata ce intelegi ca fiecare persoana are propria sa normalitate, esti libera sa iti creezi viata exact asa cum iti doresti. Chiar daca unele lucruri nu depind de tine (cum ar fi pandemia), tu esti responsabila de felul in care iti organizezi timpul, zi de zi.

Asadar, de ce nu ai profita de acest lucru pentru a-ti redefini normalitatea, dupa propriile reguli? In loc sa astepti ca „normalul vechi” sa se intoarca, modeleaza ce a ramas din el si adauga elemente noi, pentru un nou normal, mult mai placut decat cel trecut. Pe scurt, priveste aceasta situatie ca pe un prilej de a-ti imbunatati viata de zi cu zi si pas cu pas.

In plus, tine minte ca normalul nu trebuie sa fie un standard neinfluentat de nimic din jur, ci poate fi un proces, care se modifica si se modeleaza in functie de contextul in care te afli.

2. Adopta o noua rutina zilnca

Odata ce iti vei stabili din nou o rutina, vei simti ca lucrurile sunt „normale”. Chiar daca asociezi cuvantul „rutina” cu ceva extrem de plictisitor, adevarul este ca oamenii au nevoie de o rutina pentru a functiona optim. Nesiguranta totala ne provoaca temeri si anxietate, asa ca incearca sa iti stabilesti un ritm nou in care sa faci lucrurile constant.

Chiar daca nu mai mergi la birou, nu te mai imbraci in haine office si nu mai iesi cu colegii la pranz, poti gasi elemente in jurul carora sa te organizezi zilnic. De exemplu, prepara-ti mereu cafeaua si micul dejun inainte sa deschizi laptopul, programeaza o sedinta casual de jumatate de ora cu colegii tai preferati si stabileste activitati recurente, in fiecare saptamana.

3. Introdu noi ritualuri in plan

Daca inca te intrebi cum sa iti creezi o noua normalitate, secretul sta si in obiceiurile tale. Daca ai un hobby, poate ca acum este momentul sa il explorezi. Scrie, picteaza, canta sau danseaza in fiecare saptamana, in ziua dedicata acestui lucru.

De asemenea, daca inainte de pandemie nu aveai prea mult timp pentru rasfat, acum poti folosi timpul pe care il petreceai pe drum spre casa pentru a-ti ingriji pielea, pentru a face yoga sau o baie fierbinte. Aceste ritualuri placute te vor ajuta sa iti creezi un nou „normal” si sa te simti confortabil, chiar si in vremuri pline de incertitudine.

Foto: Unsplash.com.