Despre dezordinea din viata noastra

1
De Ana-Maria Dobre
13 oct. 2018

Atunci cand ne gandim la dezordine, instinctiv, gandul ne fuge la un dulap sufocat de haine, medicamente de mult expirate in cabinet, si perechi nenumarate de pantofi care de mult doresc o resedinta stabila.

Insa, asa cum urmeaza sa descoperim, subiectul dezordinii este cu mult mai complex si profund, incorporand in definitia lui si oameni care nu ne mai aduc fericire, activitati pe care le fortam in viata noastra sau ganduri care incet, incet, ne distrug linistea interioara.

Atunci cand ne inconjuram cu numeroase obiecte, acestea au tendinta sa se comporte precum stimuli multipli care intra intr-o secreta competitie pentru atentia noastra, avand ca rezultat o constanta lipsa de concentrare.

Ne regasim, poate, cu dorinta de a continua acea carte deosebit de interesanta in timp ce hainele de pe canapea striga neincetat (subliminal, desigur) “vreau acasa!“, iar toate acele facturi neplatite de pe tejghea ne spun “sper ca vei citi bine fara lumina“ iar toate acele documente de pe desktop asteptand sa fie deschise vor incerca, in final, sa-si dea delete singure.

Iar atunci dorinta dispare, dar noi nu stim de ce. Putem continua sa citim, doar vom citi stresati, cu o oarecare vinovatie.

Cu siguranta ca devenim eficienti in ignorarea acelor semnale la un nivel constient in timp, dar subconstient, ele continue sa ne afecteze. Ne pot afecta pana in punctul in care dezvoltam anxietate, diferite tactici de procrastinare, sau o oboseala psihica greu de explicat care la randul ei, ne retine din implicarea in noi activitati.

Este momentul sa ne intrebam: cum ar arata viata noastra daca am fi mai organizati, daca am avea o minte clara si odihnita, daca am fi inconjurati de oameni care ne inspira si ne aduc bucurie?

Ei bine, putem incepe prin a urma sfaturile de mai jos.

Elibereaza spatiul tau exterior

Asa cum Marie Kondo ne sfatuieste in bestseller-ul sau “Magia Ordinii”, strategia de curatare ar trebui sa porneasca de la impartirea lucrurilor in categorii precum: haine, reviste, carti, prosoape, suveniruri – si sa continue prin curatarea uneia din categorii pe saptamana.

Bunurile, desigur, isi vor exercita drepturile. Ne vom gandi la motivele pentru care le-am cumparat, posibil sa ne imaginam ca le vom folosi pe viitor, au costat destul de mult, poate chiar au o valoare intrinseca emotionala si sunt considerate amintiri pretioase.

In astfel de momente, este important sa ne reamintim ca, atunci cand ne gandim la aruncarea (si mai bine, donarea) unui obiect pe care am platit mult, doua arii din creierul nostru asociate cu durerea – cortexul anterior cingulat si insula – vor prezenta activare ridicata.

Acelasi tip de ”durere mentala” apare atunci cand ne lovim degetul mic de masa si cand bem cafea prea fierbinte, dovada, desigur, a faptului ca obstacolele in fata ordinii exista atat psihic, cat si fizic, dar nu le putem permite sa ne blocheze.

Elibereaza spatiul tau interior

Aceleasi obstacole, condimentate cu sentimente de vina, rusine, tristete, apar atunci cand facem planuri pentru viitor (vom merge la sala, vom incepe un blog, vom gati, vom citi mai mult), cumparam toti stimulii necesari acestor activitati (hainele de sala, agenda noua, cartea de gatit) iar apoi dam gres in respectarea obiectivelor pe care ni le-am propus.

Toti acesti stimuli devin memento-uri ale neputintei noastre, ale nereusitelor, incurajandu-ne mintea sa faca profetii autoindeplinite: ”nu ai dus proiectul acela pana la capat, de ce l-ai duce pe acesta? nu are rost sa mai incerci”.

Frustrarea, ca un companion de incredere, va fi de asemenea alaturi sa iti aminteasca de acei pantofi care asteapta de 2 ani in dulap sa fie ”reparati chiar maine”.

In astfel de cazuri, putem, din nou, asculta sfatul lui Marie Kondo, sa fim radical de onesti cu asteptarile noastre si sa stergem din viitorul nostru token-urile nereusitelor noastre.

Prin aceasta activitate facem de fapt loc pentru noi planuri si pentru noi energii ce pot prinde viata odata indepartata greutatea dezordinii din viata noastra.

Foto: Shutterstock.com