E posibil sa ramai mereu indragostita? Motivul pentru care unele relatii se degradeaza in timp

1
De Maria Dima
9 mart. 2020

Timpul ne schimba. Odata cu trecerea anilor, nicio relatie nu scapa netransformata. Prietenia cu gasca din liceu sigur a avut de suferit pe masura ce stilurile de viata, nuntile si carierele au intervenit in programul vostru de iesiri. Relatia ta cu parintii a trecut prin atatea etape: plecat la facultate, mutat la casa ta, venirea nepotilor. Nici povestile de iubire nu sunt imune la timp.

La 20 de ani, imparteati un cocktail in cluburi, la 30 va bateti pe cana de ceai pe canapea.

Dragostea trece prin multe.

Unele relatii se schimba in bine, suma lucrurilor de care partenerii se bucura impreuna se marindu-se constant, pe cand altele se racesc, pierzandu-si candoarea.

In cartea sa, “Aging Joyfully”, medicul psiholog Carla Marie Manly, explica schimbarile din interiorul unei relatii pornind de la cum se cladeste o legatura intre doi oamenii in primul rand.

Asadar, ce se transforma odata cu timpul?

Dinamica relatiilor

Daca ne gandim numai la noi, femeile, maturizarea vine cu o ploaie de roluri pe care trebuie sa le abordam cu eleganta, rabdare si pricepere. Trecem de la rolul de fiica, la cel de ingrijitor al parintilor ce sunt acum mai in varsta si mai nevoiasi. Trecem de la iubita pasionala, la mamica emotionata, la parinte cu rol mai putin activ in viata tanarului adult.

Indiferent de dinamica relatiilor, exista 6 piloni care sunt adanc infiltrati in orice poveste care ne este data sa o traim. Odata ce le diferentiem si suntem obisnuiti sa vedem nuantele, o sa resimtim un plus de gratie si lejeritate in abordarea celor mai dificile situatii. Cel putin, asa promite autoarea mai sus mentionata.

Kevin Bacon & Kyra Sedgwick: sfaturi despre fericire dupa o casnicie de peste 31 de ani

Fundamentele oricarei relatii

Scoatem o foaie de hartie si notam, cu alineat:

  1. Nevoia
  2. Abilitatea
  3. Dorinta
  4. Deschiderea
  5. Disponibilitatea
  6. Devotament

Ca sa intelegem mai bine cum sta treaba cu aceste constante, haideti sa luam ca exemplu relatia parinte-copil, unde, in mod evident, ne lovim, cu drag, in primul rand, de “nevoie”. Cei mai multi adulti au nevoie de aparitia unui copil care sa completeze casnicia sau ideea lor de viata fericita, si, la randul sau, copilul are nevoie de parinti.

Trebuie sa ai niste abilitati speciale ca sa fii un parinte bun si sa cresti un copil sanatos. Dorinta se manifesta sub forma unei conexiuni emotionale extrem de puternice, prezente in acest duo existential: parinte-copil. Deschiderea de a actiona asupra dorintei, nevoii, abilitatilor este factorul sine qua non al acestei relatii de familie, pe cand disponibilitatea este cheia unei dezvoltari complexe, psihice, fizice si spirituale armonioase.

Devotamentul e cireasa de pe tort. In lipsa lui, niciunul dintre factorii de mai sus, fie ei chiar prezenti, nu ar putea fi desavarsiti. N-ar putea exista o legatura aparte intre parinte si copil daca adultul ar renunta sa se implice in viata micutului dupa ceva timp.

De ce e OK ca nu ramanem cu marea iubire a vietii noastre

Cand o relatie se schimba, intreaba-te ce fundament a suferit transformari sau lipseste

Relatiile sunt, in esenta, acte de echilibristica.

Daca lipseste ceva, sau dimpotriva, inclini balanta cu prea multa greutate acordata numai unuia dintre elemente, te trezesti rasturnata, data peste cap si toata suferinda.

Mituri despre fericirea in relatii care ne fac, de fapt, nefericite

Insa acum ca ti s-a deschis supapa cunoasterii in legatura cu cei 6 piloni – pe care te sfatuiesc sa-i citesti pe-ndelete in cartea lui Carla Marie Manly, parca altfel te poti raporta la relatiile din jurul tau, nu-i asa? Poti ajusta discret, poti umbla la procente si poti construi rezultate pozitive din jocul cu aceste fundamente, chiar daca unele dintre ele sunt mai dificil de mutat de colo colo. Ideea e sa te cunosti mai bine si sa stii de ce faci ceea ce faci. Inarmeaza-te cu rabdare, blandete si amuzament – numai asa poti trece cu bine de orice impas emotional.

Foto: Getty Images.