Intuitia este cel mai sincer prieten pe care-l poti avea vreodata

1
De Roxana Harcovei
19 aug. 2018

Intuitia este al saselea simt, care apare brusc la nivel constient in situatiile in care ii permitem si avem nevoie de ea. Reprezinta puterea de a simti lumea din jurul nostru.

Uita-te in jur, oamenii sunt nefericiti, suntem cu totul deconectati de la trup si creier. Traim in agitatie. Oare gandim doar cu mintea, nu si cu sentimentele? Si daca da, cum ne afecteaza asta viata?

Suntem formati din trup, minte si spirit. Daca nu ne putem uita in interiorul nostru, nu putem sa ne folosim capacitatile si nu vom lasa propria intuitie sa functioneze.

Cred ca toate deciziile, intr-o oarecare masura, sunt intuitive. Daca nu ar fi, le-am putea proiecta in tehnologie, insa intuitia este cea care face diferenta. Intuitia ne ajuta sa privim imaginea de ansamblu, fara sa ne limiteze.

Ce rol joaca intuitia in modul in care ne folosim creierul?

Intuitia permite intregului tau creier sa functioneze. Deseori credem ca folosim emisfera stanga a creierului, cea logica, pentru a lua decizii. Insa intuitia e bazata pe experiente. O regasim in partea dreapta a creierului, de unde porneste creativitatea. Cred ca de acolo vin marile decizii si marile idei.

Conform unor studii, cei intuitivi folosesc preponderent partea dreapta a creierului, iar cei rationali preponderent pe cea stanga. Emisfera dreapta este responsabila cu partea creativa, procesarea emotiilor, senzatiilor, culorilor, sunetelor, imaginilor, pe cand cea stanga se ocupa cu statistici, planuri, scenarii, calcule, plusuri si minusuri.

Partea dreapta a creierului este controlata in mod direct de intuitie, adica de suflet, in timp ce partea stanga este condusa de ratiune, cu toate calculele ei.

Du-te in natura si observa daca poti sta cinci minute fara sa te gandesti la ceva, doar sa cunosti natura cu toate simturile. Este foarte greu, stiu. Oamenii moderni nu isi folosesc intuitia de obicei, se concentreaza pe logica. Involuntar, ne lasam condusi de lumea pe care noi, oamenii, am creat-o. Lumea formei, a hartilor, lumea strategiilor, a termenelor limita. Uitam sa fim constienti de lumea din jurul nostru, cea din prezent.

„Intuitia este conceptia increzatoare a unei minti simple si atente, care apare doar din lumina ratiunii si este mai certa decat deductia.” – Descartes

Cum ne folosim intuitia?
Respira lent, dar ritmic

Acest lucru iti dezvolta concentrarea si te ajuta sa te conectezi cu persoana din fata ta, pentru a intui ceea ce simte si gandeste si pentru a o intelege.

Comunica nonverbal

Uneori, comunicarea nonverbala spune mult mai multe decat daca ai incerca sa explici ceea ce simti. Simte si atat, fara a implica cuvintele. Poti sta langa o persoana fara sa-i vorbesti, doar priviti-va reciproc in ochi si veti simti ceea ce simte celalalt sau ceea ce transmite.

Deconecteaza-te de agitatia din jurul tau

Ia-ti zilnic timp pentru tine, timp in care sa stai in liniste si sa meditezi la omenii, lucrurile si locurile din jurul tau. Sa te gandesti la sentimetele, trairile si emotiile tale si sa le analizezi.

De ce avem nevoie de intuitie?

Institutiile de invatamant si locul de munca sunt foarte importante, insa mai presus de ele, pentru a avea succes in locul in care ne aflam, avem nevoie de relationare, de una eficienta, intelegandu-i pe cei din jur si pe noi insine. Aceasta reprezinta partea intuitiva.

„Intuitia este supralogica ce elimina toate procesele de rutina ale gandirii si sare direct de la problema la raspuns.” -Robert Graves

Conform unui studiu facut in anii 70 de Joel si Beatrice Lacey de la Institutul de Cercetare Fels, in momentul in care creierul trimite semnale inimii, prin sistemul nervos, inima noastra nu se supune automat?!

Raspunsurile inimii depind de natura sarcinii si de tipul de procesare mentala necesara. Cu toate acestea, creierul se supune tuturor mesajelor si instructiunilor trimise de catre inima, mesaje care ar putea influenta comportamentul unei persoane.

Cineva mi-a spus candva ca, de fapt, inima, adica emotia, conduce si ca in definitiv ea nu face decat sa fixeze obiectivul, iar creierul (partea rationala) nu face decat sa gaseasca calea prin care il poate atinge. Interesant, nu?

Foto: Shutterstock.com