Invata sa ceri iertare ca sa pastrezi relatiile cu apropiatii

Shutterstock
1
De Cristina Tudor
12 mai 2018

Ai facut o greseala fata de cineva si nu stii cum sa-i explici ca iti pare rau? Invata sa ceri iertare fara sa fii jenata. Este important sa stii acest lucru elementar intr-o societate in care comunicarea este esentiala.

Putini oameni accepta cu usurinta sa ceara scuze. De fapt, putini isi recunosc greselile, iar cand vine vorba despre cerut scuze simt ca sunt protagonistii unei misiuni imposibile si umilitoare. Invata sa ceri iertare dupa indicatiile specialistilor de la psychologytoday.com si vei avea o legatura buna cu prietenii, colegii si cei cu care interactionezi des.

Lasa-ti orgoliul la usa si priveste din perspectiva celui fata de care ai gresit

Instinctul nostru primar este sa ne concentram asupra noastra, a Ego-ului, si sa respingem ideea ca am gresit. Mai mult, ne activam o forta de respingere a greselii si de protectie a stimei de sine. Mai bine gandeste-te de ce iti este greu sa recunosti ca ai gresit. Neaparat pune-te si in locul celuilalt. Poate iti dai seama mai usor care este adevaratul motiv. Poate ai o relatie speciala cu acea persoana. Daca faci eforturi sa intelegi si punctul de vedere al celui fata de care trebuie sa-ti ceri scuze, vei putea sa ii spui ca regreti sincer, fara sa simti ca te injosesti.

Cere-i scuze fara ocolisuri

Cand vine momentul sa ii spui ca regreti, nu incerca sa ocolesti cuvintele iertare, scuze, imi pare rau. Sinceritatea este foarte importanta, asa ca un mesaj scurt, onest este cel mai indicat in acest caz. Evita sa iti cauti cuvintele si sa devii neclara in exprimare. Daca mesajul tau mai are si alte interpretari, scuzele tale nu doar ca nu vor fi acceptate, dar risti sa trezesti si alte animozitati.

Invata sa ceri iertare si nu incerca sa dai vina pe altcineva pentru greseala ta

Cand ceri scuze, este o tendinta naturala sa oferi explicatii pentru gestul tau nefericit. E in regula sa faci asta, cata vreme nu uiti sa te opresti. Scuzele in exces si tendinta de a cauta si alti vinovati fac mai mult rau. Poti spune ca iti pare foarte rau pentru ce ai facut sau spus. Ca erai foarte nervoasa, de exemplu, dar ca aceasta nu este o scuza pentru greseala facuta.

Arata ca intelegi impactul gestului tau

Priveste lucrurile din perspectiva celuilalt. Gandeste-te la cum s-a simtit cand ai spus ceva nepotrivit sau ai facut ceva regretabil fata de el. Ai libertatea sa-i spui ce ai inteles dupa ce te-ai pus in pielea sa. Cand ceri scuze, poti adauga ca iti imaginezi cum trebuie sa se fi simtit cand ai facut greseala pe care acum o regreti sincer.

Foto: Shutterstock.com