Lucrurile la care trebuie sa renunti pentru o doza mai mare de fericire

1
De Teodora Tirca
22 aug. 2018

Obisnuinta se poate transforma in cel mai aprig dusman al tau, mai ales atunci cand te impiedica sa privesti spre viitor. Uneori, ca sa obtii un boost de fericire, nu ai nevoie de ceva in plus, ci pur si simplu trebuie sa tai de pe lista acele tendinte daunatoare care au devenit, pe nesimtite, parte din tine.

Pe vremuri credeam, ce-i drept, ca ma voi simti mai implinita pe masura ce imi umplu viata cu activitati cat mai diverse – cursuri de dans, spectacole, carti, iesiri cu prietenii etc. – insa abundenta nu e intotdeauna un instrument de masura potrivit pentru fericire. Intra-adevar, exista lucruri care te pot ajuta sa te deconectezi atunci cand ai nevoie de asta, dar nu vei reusi sa „cresti” in voie daca nu renunti la „vrejurile uscate” ce iti consuma energia inutil.

Orgoliul exagerat

Nu ma intelege gresit, cred ca orice femeie puternica are nevoie de o doza sanatoasa de orgoliu, pentru a-si pastra integritatea, valorile si chiar respectul de sine. Insa atunci cand il pui pe primul loc, orgoliul te impiedica sa vezi lucrurile din mai multe perspective si sa le arati celor din jur latura ta umana, vulnerabila. Acesta este, pana la urma, singurul mod in care poti crea legaturi autentice cu oamenii din viata ta. Asa ca nu lasa orgoliul sa-ti intunece vederea de fiecare data cand cineva face o observatie cu care nu esti de acord sau atunci cand iubitul esueaza in a-ti citi gandurile. Iti promit ca, in timp, te vei simti mai libera si mai optimista.

Frica de schimbare

Nu e usor sa renunti la familiar si sa te arunci, inchizand ochii, in ghearele necunoscutului. Frica de schimbare e absolut normala si nu face mai slaba sau mai putin potrivita a candida la atingerea succesului. Cheia este, insa, sa faci acel pas catre schimbare, in ciuda fricii pe care o simti. Oportunitatile noi te vor ajuta sa evoluezi, sa inveti lucruri noi si sa te cunosti mai bine, astfel incat sa iei decizii mai bune pe viitor. E adevarat ca nu orice schimbare va avea un rezultat favorabil, dar nu-ti poti trai viata intrebandu-te constant: „Ce ar fi fost daca…?”.

Rolul de victima

Toti oamenii se plang si, intr-o anumita masura, asta ne poate face bine. Dar e usor sa depasesti limitele si sa transformi negativismul intr-o adevarata unealta de comunicare, adica intr-un mod de a te conecta cu ceilalti prin intermediul furiei sau revoltei. Poate ca seful tau nu e cel mai bun om din lume, poate vecinul de la 2 chiar e insuportabil si probabil ca vanzatoarea de la mall a fost cam nepoliticoasa. Dar sa ajungi sa crezi ca toata lumea e impotriva ta nu te va ajuta deloc din punct de vedere mental. Incearca sa treci cu vederea maruntisurile negative ale vietii, si vei ajunge sa nici nu le mai observi.

Neimpliniri din trecut

Dintr-un motiv care nu mi-e clar inca, avem aceasta tendinta distructiva de a cauta prin ramasitele trecutului, pentru a descoperi noi semnificatii ale unor amagiri vechi. Evocarea unor fapte trecute este utila doar in masura in care te ajuta sa extragi lectii pretioase si sa devii mai puternica. Da, iti poti aminti de trecut atunci cand ai chef sa celebrezi faptul ca ai reusit sa elimini din viata ta un iubit toxic sau ca ai propus acel proiect important la serviciu. Dar nu te uita inapoi doar pentru a retrai momente neplacute.

Foto: Shutterstock.com