Mastile pe care le purtam cel mai des si ce sa facem ca sa ne deschidem, in sfarsit, catre lume

Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
29 oct. 2018

Exista atat roluri sau masti pozitive, cat si negative. Rolurile pozitive sunt cele pe care le avem ca: mama, tata, prieten, angajat, partener.

De cele mai multe ori, insa, ceea ce facem este sa ne identificam cu rolurile si sa le amestecam intre ele. Iar din aceasta cauza pot aparea conflicte, dezechilibre, neimplinire.

De exemplu, daca ai o functie de conducere, atunci cand mergi acasa, este nevoie sa renunti la rolul de sef pe care il joci la serviciu si sa intri in cel de partener sau parinte.

Calitatea rolului pozitiv este influentata de cat de autentici suntem noi, de cat de mult invatam, de nivelul de intelegere si evolutie.

Dar, uneori alegem sa intram in roluri negative, sa purtam masti. Facem acest lucru pentru ca la un moment dat, pe parcursul vietii, am avut nevoie de aceste masti, aceste masti poate ca ne-au salvat, poate ca ne-au validat.

Persoanele care se plang mereu, care fac tragedie din orice, care nu cauta solutii, ci vor doar sa se victimizeze – poarta masca de VICTIMA.

Desi o astfel de persoana este compatimita, vazuta si primeste validare pentru suferinta, nu se poate dezvolta. Oamenii nu agreeaza astfel de persoane, iar dorinta de ajutor provocata de ceilalti nu e autentica, ci poate fi un raspuns de la o persoana care poarta o alta masca.

Cei care cred ca le stiu pe tate, au mereu raspuns la tot ce spui, cred ca varianta lor este cea adevarata, poarta o masca a ATOTSTIUTORULUI.

Atunci cand le demonstreaza celorlalti ce stiu, isi cresc increderea in ei si obtin, astfel, validare. Insa nu pot evolua pentru ca ei cred ca le stiu deja pe toate.

Femeile care considera ca toti barbatii sunt la fel si le vor provoca suferinta, ii vor tine la distanta, alegand sa poarte masca INABORDABILEI.

Pentru ca au mai avut relatii care nu au funtionat si care le-au produs suferinta, acestea aleg sa fie singure. Desi si-ar dori pe cineva langa ele, resping orice barbat din aceasta teama de a nu suferi din nou.

Cei care ii privesc pe ceilalti de sus, cei carora nu le pasa de cei din jur atunci cand isi doresc ceva si care fac tot posibilul sa obtina ce vor poarta masca AROGANTULUI.

Acesti indivizi isi cresc increderea in ei fiind indiferenti fata de alti oameni, facand totul dintr-o zona de superioritate, insa isi pierd calitatea umana. Ca si atotstiutorul, nici arogantul nu poate crea relatii umane autentice.

Atunci cand purtam o masca, desi pare ca avem de castigat, in realitate nu este asa. Castigul este superficial, trecator si este, de fapt, o forma de validare care vine din neincrederea de sine.

Este de preferat sa identificam mastile pe care le purtam, sa rezolvam problemele din trecut, sa lucram cu noi, sa ne dezvoltam, sa ne cunoastem valoarea personala si sa ne validam singuri, astfel incat sa nu fim nevoiti sa cautam validare prin purtarea acestor masti.

Foto: Shutterstock.com