Microtraumele, experientele aparent minore care te pot afecta pe termen lung

1
De Irina Constantin
23 apr. 2020

Un anumit eveniment neplacut din viata ta poate parea doar un detaliu, insa efectele sale se pot simti mult timp dupa incheierea lui.

Cand auzi termenul de „trauma”, cu siguranta te gandesti la un eveniment major, care cauzeaza o suferinta intensa, aproape de neconceput. Poate fi vorba despre o despartire dureroasa, moartea cuiva drag sau chiar un abuz emotional sau fizic.

Tot ce trebuie sa stii despre muschiul care-ti pastreaza traumele

Totusi, pe langa aceste traume evidente, isi fac loc si microtraumele, care pot trece adesea neobservate. Ne referim la acele mici suferinte care se tot repeta in viata ta, pe care nu le iei in serios sau pe care alegi sa le ignori, atunci cand apar.

Ce sunt microtraumele si cum te afecteaza ele?

La nivel fizic, microtraumele sunt acele mici accidentari subtile, precum o zgarietura, un muschi fortat prea tare sau o durere lombara survenita in urma unei miscari gresite. Desi iti poti continua ziua fara probleme in prezenta lor, ele sunt acolo, se simt si adesea dor.

Acelasi lucru se intampla si cu psihicul tau. Chiar daca vorbele acelei persoane par ca „au fost uitate”, s-ar putea ca subconstientul tau inca sa sufere pe baza lor. De asemenea, poate ca certurile mici cu partenerul, vazute drept „tachinari din iubire”, reprezinta mai mult decat un schimb nervos de replici.

Vulnerabilitatea in cuplu: Cum sa vorbesti deschis cu partenerul despre traumele tale

Prin urmare, microtraumele se pot „ascunde” in psihicul tau, tu percepandu-le ca pe niste detalii usor de trecut cu vederea. Cu toate acestea, ele se pot acumula in timp. Cand paharul se umple, te poti simti descurajata, poti experimenta anxietate sau chiar depresie, fara a putea identifica un motiv aparent.
Cum poti identifica microtraumele tale?

Daca, in prezent, te simti anxioasa in preajma persoanelor noi, s-ar putea ca motivul initial sa fie mult mai vechi decat crezi. In mod similar, daca te ranesc extrem de tare vorbele aruncate de cei din jur, este posibil ca, acum multi ani, cateva experiente sa te fi afectat mai mult decat crezi.

5 semne ca traumele din relatiile anterioare inca iti afecteaza prezentul

Odata ce ai identificat o microtrauma, vei putea sa te intelegi mai bine. Prin urmare, atunci cand ceva iti declanseaza o rana adanca, poti constientiza acest lucru. Vei fi mai prezenta, vei acorda mai multa atentie situatiei si vei putea schimba cursul lucrurilor, astfel incat sa eviti situatiile traumatice.

Foto: Unsplash.com.