Modul corect de a practica autocritica, fara sa te pui la pamant si sa-ti sabotezi increderea de sine

1
De Mia Nicolescu
19 apr. 2022

Nu ne place sa fim criticati, insa cand vine vorba de autocritica… suntem experti in asta. Ne punem la zid, dam cu noi de pamant, ne lovim cu pumnii in cap si nu mai avem curajul sa ridicam privirea in fata nimanui… pentru ca pur si simplu credem ca nu meritam.

Dar daca autocritica ar putea fi folosita ca o unealta care te protejeaza, de fapt, te incurajeaza si te ajuta sa iti dai seama ca adevarul nu este asa cum iti soptesc gandurile negre? Pentru ca, intr-adevar, autocritica are si cateva parti pozitive, iar daca esti deschisa sa inveti, aceasta te va ghida spre descoperirea de sine si iti va crea confort. Asadar, beneficiile pe care autocritica ni le ofera pentru a ne proteja sunt:

INCURAJARE

Cand amanam o sarcina (procesul de procrastinare), tindem sa simtim ca am esuat si ca ne-am dezamagit pe noi insine. Ei bine, asta este momentul cand autocritica intervine ca solutie “salvatoare”, atunci cand alternativa este sa renuntam. Greu de crezut, insa autocritica ne poate motiva sa ne atingem obiectivele si toate celelalte lucruri pe care ni le dorim pentru noi. Desi este un proces dureros, cu multe dezavantaje, autocritica provine uneori din dorinta de a avea grija de noi insine.

CONFORT

Vocea autocritica este un insotitor constant, care pare sa aiba in vedere interesele noastre cele mai bune. In ciuda faptului ca ne face sa ne simtim incapabili si nedemni, autocritica ne permite in acelasi timp sa ne acceptam propriile sentimente de suferinta si sa facem pace cu ele. Autocritica devine un confort atunci cand ne apara si ne protejeaza interesele.

SPERANTA

Chiar daca autocritica ne face sa ne concentram asupra negativului, tot ea este cea care, in secret, ne doreste succesul. La fel ca o ruda bine intentionata, care vrea sa ne sustina, dar are un mod dur si rautacios de a face asta, autocritica ne transmite ca nu vom renunta, desi acum nu suntem multumiti de punctul in care ne aflam.

Miley Cyrus spune ca mariajul ei cu Liam Hemsworth a fost „un adevarat dezastru“

PROTECTIE IMPOTRIVA INTIMITATII

Pare exagerat sa numim acest lucru un beneficiu, dar multe dintre asa-numitele avantaje ale autocriticii sunt, de fapt, disfunctionale. Ostilitatea serveste ca un scut pentru cei care se tem de intimitate cu ceilalti. Cand suntem autocritici, ura interioara si nemultumirea “se scurg” in interactiunile cu ceilalti, subminand empatia.

In centrul autocriticii se afla sentimente adanc inradacinate inca de la inceputul vietii, care ne fac sa ne simtim inadecvati si nedemni de iubire. Desi s-ar putea sa tanjim dupa apropiere si conexiune, suntem adesea retinuti din cauza temerilor noastre potrivit carora ceilalti ne vor rani sau ne vor dezamagi. Prin urmare, folosim autocritica pentru a ne proteja de riscul de vulnerabilitate si de durerea care poate veni odata cu aceasta.

Cum faci pe cineva sa te placa, potrivit unui expert FBI

DESCOPERIREA DE SINE

Cand si cum functioneaza autocritica? Atunci cand te simti coplesita de tot felul de stari emotionale si vocea autocritica nu mai conteneste din a rasuna printre zecile de ganduri negative, ceva in interiorul tau se intampla. Si e de bine. Gandurile alea care dau cu tine de pamant si te fac sa te simti inutila, daca stii cum sa le imbratisezi si sa le potolesti, nu vor face altceva decat sa iti intinda o mana pentru a te descoperi. Pentru ca da, autocritica poate fi o unealta catre descoperirea de sine.

Foto: Unsplash.com