7 momente din viata care teoretic aduc fericire, dar care iti pot provoca o multime de alte emotii

1
De Irina Constantin
27 apr. 2021

Societatea ne spune ca anumite momente-cheie din viata trebuie sa ne aduca doar fericire pura. Totusi, realitatea poate fi complet diferita.

Noi, oamenii, avem anumite emotii asociate momentelor din viata. Pierderea cuiva drag inseamna, prin excelenta, tristete, in timp ce nasterea unui nou membru al familiei ar trebui sa aduca numai si numai extaz.

Adevarul este ca un moment semnificativ poate aduce cu sine o multime de sentimente amestecate celor care il experimenteaza „in prima linie”. Acest lucru este normal si ar fi minunat daca am retine asta, atunci cand avem impresia ca ceea ce simtim este total gresit.

7 momente fericite care pot veni la pachet si cu alte sentimente

1. Momentul in care afli ca esti insarcinata

Stim cu totii care ar trebui sa fie reactia standard atunci cand cineva afla ca va avea un copil: zambete de necontrolat, lacrimi de bucurie, imbratisari, apeluri video in care toti cei dragi sunt in al noualea cer. Sau, cel putin, asa arata lucrurile in filme.

In realitate, o asemenea veste imensa poate trezi si sentimente precum anxietatea sau nesiguranta. Este normal sa te intrebi daca te vei descurca, este firesc sa ai emotii si sa te temi pentru perioada care urmeaza. Imbratiseaza si aceste sentimente, caci ele fac parte din tine!

Ce este infidelitatea emotionala si cum iti afecteaza relatia de cuplu?

2. Nasterea unui copil

La fel ca in primul caz, momentul nasterii este atat de complex incat fericirea nu are cum sa fie singurul sentiment care te incearca. Poate ca ai avut o nastere dificila, cu dureri si complicatii, iar acest lucru te lasa epuizata, dezorientata si cu o multime de intrebari inca fara raspuns. Poate ca momentul in care iti tii copilul la piept pentru prima oara naste in tine o multime de sentimente amestecate. Este natural, asa ca nu iti face griji!

3. Supravietuirea unui moment dificil si vindecarea dupa o trauma

Daca ai fost pusa intr-o situatie limita, precum un accident sau alt eveniment care ti-a pus viata in pericol, este normal sa fii fericita ca s-a terminat. In acelasi timp, este la fel de normal si sa fii inca speriata, confuza sau ingrozita de ceea ce tocmai s-a intamplat. Depasirea unei astfel de traume presupune mult lucru cu sinele, asa ca e firesc sa fii nerabdatoare, sa ai frustrari sau sa te intrebi de ce a trebuit sa treci prin asta.

4. Depasirea unei boli sau a unui episod dificil pentru sanatate

Poate ca ai suferit de o afectiune care tocmai s-a vindecat. Poate ca ai suferit un accident, dupa care a trebuit sa te recuperezi timp de mai multe saptamani sau luni.

Odata ce acest tip de eveniment a luat sfarsit, a simti bucurie si usurare este firesc. La fel de firesc cum este sa fii trista, sa simti ca trupul tau inca nu este la fel de puternic ca inainte sau sa fii furioasa pentru ca nu ai putut face anumite lucruri in perioada in care erai in plin proces de recuperare.

5. Parasirea unei relatii abuzive sau toxice

Dupa cum spuneam la inceput, avem tendinta de a avea emotii asociate momentelor din viata, emotii „clasice” pe care banuim ca toata lumea le simte in anumite contexte. De exemplu, terminarea unei relatii nesanatoase este un prilej pur de bucurie, nu-i asa? Ei, bine, nu neaparat.

Persoanele care se despart si incheie legatura toxica dintre ele se pot confrunta cu o multime de sentimente. Printre ele, teama de a fi singur, lipsa celuilalt, anxietatea sau chiar depresia post-despartire. Este complet ok sa simti aceste lucruri! Nu iti ignora starea si nu incerca sa fortezi nimic. Vei simti fericirea si eliberarea la momentul potrivit.

6. Atingerea unui nou prag profesional

Ai fost avansata in cadrul companiei. Ti-a fost marit salariul. Ti-ai dat demisia si urmeaza sa incepi un alt job, intr-un mediu complet nou. Cate potentiale surse de fericire!

Totusi, daca aceste lucruri iti aduc anxietate, nesiguranta de sine, temerea ca nu vei face fata sau ca ai luat o decizie gresita, nu te teme. Si acestea sunt emotii la fel de normale!

7. Deschiderea unei afaceri sau inceperea unui proiect pe cont propriu

Fie ca ai devenit freelancer, ti-ai deschis cafeaneaua la care visai de ani buni sau acel magazin online pe care ti-l doreai, lumea din jur va presupune, inevitabil, ca esti extrem de fericita! Pana la urma, poate chiar esti.

Totusi, acest lucru nu anuleaza alte sentimente absolut firesti: frica unui nou inceput, coplesirea, stangacia sau oboseala extrema. Imbratiseaza si aceste parti din tine, recunoaste-le si inspira adanc!

Foto: Unsplash.com.