Nu ma mai intreba cand o sa fac copii!

1
De Ioana Marosan
3 mai 2019

Exista intrebari pe care le poti pune si exista intrebari pe care nu le poti pune. Nu ma mai intreba cand o sa fac copii!

Unii oameni inca mai cred ca singura menire a unei femei este aceea de a naste. Nu ma mai intreba cand o sa fac copii! E treaba mea cand si daca voi face copii!

De cate ori ti s-a intamplat sa dai peste cunostinte vechi, colegi de scoala sau alte persoane din trecutul tau si sa te intrebe daca te-ai casatorit si daca ai copii? De o mie de ori, cel putin! Si daca nu ai copii, cand ai de gand sa faci? Intr-o forma explicita sau mai voalata, aceeasi intrebare se naste si pe buzele apropiatilor. Si daca le spui ca nu vrei copii, iti raspund ca “vei gandi altfel cand va fi al tau” sau ca “meseria de mamica e cea mai frumoasa din lume.” Usor-usor, aceste discutii nasc frustrari, pentru ca este decizia fiecarei femei cand si daca vrea sa aiba copii.

Nu orice om este facut sa fie parinte.

Orice parinte este speriat dupa ce se naste primul copil, dar nu toti “devin” automat parinti dupa aceea. Adevarul este ca sunt parinti buni si parinti rai. In a doua categorie se incadreaza cei care fac copii din obligatie sau pentru ca au considerat ca este un “obiectiv” care trebuie atins. Nu orice om este facut sa devina parinte.

Adela Popescu: „Am nascut natural in numele iubirii pentru copiii mei”

Este ca si cum ai intreba: “Si, cat de des faci sex?”

Ca sa faci copii, trebuie sa faci sex, deci atunci cand intrebi “Cand o sa faceti copii?”, de fapt e ca si cum ai intreba “Si, faceti des sex neprotejat? Faceti sex in timpul ovulatiei? Foarte bine!” Nu ar trebui sa fie un subiect jenant (pentru ca este normal sa faci sex si nu am mai fi aici daca nu s-ar face), dar este ca si cum ai da buzna in asternutul celei careia ii pui intrebarea. Iar daca cei care intreaba sunt parintii sau rudele, situatia este si mai jenanta.

O femeie stie deja cand ceasul biologic ticaie, iar aluziile o vor face sa se simta si mai rau.

Toata lumea stie ca graviditatea este mai riscanta pe masura ce avansezi in varsta. Se spune ca fertilitatea incepe sa scada dupa varsta de 30 de ani. Asadar, o femeie care a implinit 30 de ani, traieste cu presiunea crescanda de a se aseza la casa ei si de a face copii “pana nu e prea tarziu”. Reamintindu-i aceste lucruri o faci sa se simta ca si cum ovarele ei vor seca in curand si asta nu e deloc bine!

Este posibil sa aiba probleme de fertilitate despre care sa nu stii.

Potrivit statisticilor realizate de American Society For Reproductive Medicine, in jur de 6,7 milioane de femei (11%) sunt infertile. Procentul cuprinde doar femei. La acesta se adauga si barbatii, deci este posibil sa dai cu sare peste o rana deschisa, atunci cand intrebi pe cineva care nu poate avea copii. Infertilitatea este o problema grava care nu se discuta de obicei printre alte subiecte banale.

NU telefoanele sunt motivul pentru care ne ignoram copiii

Indiferent de ce spun altii, nimeni nu are “dreptul” sa aiba nepoti.

Daca parintii te tot bat la cap ca vor nepoti, adu-le aminte ca acesta este un privilegiu, nu un drept! Pana la urma, nu ei, ci tu vei avea grija de acei copii 24/7. Nu este nicio problema daca nu vrei copii, iar daca parintii nu sunt de acord, e treaba lor sa accepte realitatea.

Fiecare femeie are dreptul sa faca ce vrea cu corpul ei.

Unele femei nu sunt de acord ca trebuie sa-si impart corpul cu cineva. Uneori, din aceasta cauza li se reproseaza ca sunt “superficiale”. Stii ceva? Nu sunt. Au dreptul sa se simta asa pentru ca este corpul lor si pot sa aleaga ce vor sa faca cu el.

Este posibil sa aiba un istoric de sarcini ratate

Exista un motiv intemeiat pentru care femeile asteapta trecerea primului trimestru, inainte sa anunte ca sunt insarcinate – intre 10 si 20% dintre sarcini se termina cu avort spontan, iar mai mult de 80% dintre ele se intampla in primul trimestru. Un avort spontan este o experienta emotionala foarte intensa, iar discutiile despre copii purtate cu o femei care a trecut prin asta sunt un rau gratuit.

Nu toata lumea isi permite sa creasca copii.

Un copil presupune cheltuieli constante mari, pe care nu toata lumea si le poate permite. Daca cineva spune ca nu-si poate permite sa aiba copii, crede-l pe cuvant, si nu spune ca “va gasi o cale sa se descurce.” Nu stii nimic despre situatia lor financiara si nici nu trebuie sa-i inveti cum sa-si cheltuiasca banii.

Cum sa vorbesti despre sex cu copiii tai

Este posibil sa nu le placa copiii.

Daca cineva iti spune ca nu ii plac copiii, nu-i spune: “Dar o sa-ti placa ai tai!”. Unii oameni nu se simt confortabil in preajma copiilor. Ba chiar li se pare o corvoada sa mearga la o petrecere pentru copii. Altora le place. Este OK sa nu ai o parere populara despre acest subiect, dar nu trebuie sa incerci sa schimbi parerea nimanui.

Pana la urma, nu e treaba ta!

Chiar nu e! Vei contribui la cresterea acestui copil ipotetic? Il vei sprijini financiar, vei avea grija de el? Probabil ca nu. Asadar, parerea ta despre cand, cum sau de ce o femeie nu face copii chiar nu-si are rostul.

Foto: Shutterstock.com