O viata traita pe fuga: „Boala” subtila care ne afecteaza din ce in ce mai des

1
De Irina Constantin
20 feb. 2021

Suntem cu totii din ce in ce mai grabiti, iar acest lucru ne influenteaza sanatatea mai mult decat credem.

Inca de cand deschidem ochii, suntem determinati sa bifam tot ce am pus pe lista pentru ziua respectiva, iar lista este parca din ce in ce mai lunga! Probabil ca si tu vrei sa le faci pe toate, fara sa te gandesti vreo secunda ca ar fi prea mult pentru corpul, mintea sau sufletul tau.

Trebuie sa gatesti mancare sanatoasa, trebuie sa performezi la birou, apoi sa faci sport, sa citesti, sa faci cumparaturi, yoga si sa iesi cu grupul de prietene. Trebuie sa le faci pe toate, altfel nu te poti relaxa!

Daca suna cunoscut, te intelegem perfect. Viata traita pe fuga devine o normalitate, chiar daca expertii se ingrijoreaza din ce in ce mai mult.

Care sunt efectele emotionale si fizice ale unei vieti traite pe fuga?

Gandul ca nu ai timp sa le faci pe toate iti provoaca, in primul rand, o cantitate enorma de stres. Apoi, un astfel de ritm, sustinut pe o perioada lunga, iti poate crea anxietate cronica si un sentiment constat de nemultumire legat de propria viata.

Ai crede ca, in prezent, cu toata tehnologia disponibila, ai putea sa te ocupi de zece lucruri in acelasi timp, nu? Ei, bine, faimosul concept de multitasking este o capcana!

Ceea ce faci, atunci cand te ocupi de mai multe lucruri simultan, este sa iti muti rapid atentia de la un task la altul, ceea ce te va lasa complet epuizata. In plus, niciunul dintre taskuri nu va fi efectuat perfect, ci dimpotriva, vei fi predispusa la a face greseli de neatentie.

Astfel, nu numai ca vei fi mereu anxioasa si stresata, dar vei incepe sa ai probleme de concentrare, iar seara, dupa o zi fulger, nu vei putea adormi din cauza agitatiei din corp si din minte.

In plus, o viata traita pe fuga te va face sa ignori relatiile importante din viata ta, cu gandul ca nu ai timp sa stai la o cafea si sa vorbesti la telefon despre nimicuri. Prin urmare, la un moment dat vei constata ca te simti singura.

Cum incetinesti viata traita pe fuga?

1. Solicita sprijin atunci cand simti ca esti coplesita

Cand lista to do pare interminabila si ai senzatia ca te sufoca, indrazneste sa ceri ajutor. Vorbeste cu parintii, cu prietenii sau cu rudele si solicita-le ajutorul cu macar cateva taskuri. Ei vor fi fericiti sa te scape de stres, iar tu vei reusi sa iti linistesti mintea.

2. Mergi la o plimbare sau fa ceva fara un scop aparent

Cand mintea agitata iti spune incontinuu ca nu ai timp sa „stai degeaba” si ca orice activitate relaxanta este „o pierdere de timp”, poate fi greu sa iei o pauza.

In ciuda acestui fapt, obliga-te sa mergi la o plimbare in parc, sa faci un antrenament sau o sesiune de yoga, macar de cateva ori pe saptamana. Corpul tau va avea ocazia sa se detensioneze, ajutand si mintea sa se relaxeze, chiar daca initial ar fi preferat sa ramana conectata la taskuri.

3. Nu ignora nevoile corpului

Chiar daca ai un stil de viata alert, opreste-te o secunda pentru a-ti asculta corpul. Aminteste-ti ca in lipsa unui corp sanatos nu poti face nici macar jumatate dintre lucrurile pe care ti le-ai propus.

Oricat de ocupata ai fi, rezerva-ti cateva mici ritualuri de self care, in fiecare saptamana. Fa o baie fierbinte, cu uleiuri esentiale si muzica in surdina. Fa-ti un automasaj, practica yoga sau mergi la culcare cu o ora mai devreme. Orice ai alege, asigura-te ca ai grija de organismul tau!

Foto: Unsplash.com