Oricat de mult ai lucra cu tine insati, tot vei simti ocazional aceste 5 lucruri – E normal!

1
De Irina Constantin
10 apr. 2021

La inceputul lungii si fascinantei calatorii a lucratului cu sinele, ai impresia ca, la un moment dat, te vei „vindeca” complet de toate traumele trecutului.

Pe masura ce te redescoperi, mergi la terapie, citesti si sapi mai adanc in propria poveste de viata, iti dai seama ca te asteapta un proces destul de lung. Adevarul este ca lucratul cu sinele nu se termina niciodata.

Nu iti spunem aceste lucruri pentru a descuraja, sub nicio forma! De fapt, vrem sa iti spunem ca, atunci cand ai impresia ca nu lucrezi suficient de mult si te invinovatesti ca inca simti anumite lucruri, trebuie sa respiri adanc si sa iti amintesti ca este absolut normal sa simti. Orice.

Iata 5 dintre lucrurile pe care este normal sa le simti chiar si cand esti avansata in lucratul cu sinele!

1. E normal sa existe declansatori care inca te afecteaza

Pe masura ce lucrezi cu tine, o mare parte din ce te „activa” intr-un sens negativ inainte incepe sa te declanseze din ce in ce mai putin. De exemplu, poate ca acum un an te enervai foarte repede cand cineva te critica. Motivul, bineinteles, era o rana a trecutului pe care, intre timp, ai vindecat-o partial sau complet. In prezent, critica te lasa rece.

Cu toate acestea, anumiti declansatori sunt foarte puternici. Prin urmare, chiar daca ai lucrat cu ei si i-ai imblanzit, ei tot pot sa apara atunci cand nu te astepti. Nu te judeca prea tare, ci incearca sa revii in prezent.

2. E normal sa te mai compari cu alte persoane din cand in cand

Desi toata lumea ne spune cat este de gresit, este inevitabil sa ne comparam cu o colega, cu o prietena sau cu o femeie necunoscuta, care tocmai a trecut pe langa noi. Oricat de mult timp ai fi lucrat cu tine, este in natura umana sa ai astfel de ganduri. Observa-le, apoi mergi mai departe, fara sa te afunzi foarte mult in comparatii.

3. E normal sa iti lipseasca motivatia uneori

Lucratul cu sinele este o linie serpuita, care urca si coboara periodic. In niciun caz nu este o linie dreapta, ascendenta, asa cum o vad multe persoane!

De aceea, este absolut firesc ca, in unele zile, saptamani sau chiar luni intregi sa nu te simti la fel de motivata ca in alte perioade. Imbratiseaza acest lucru, odihneste-te si lasa-te sa te relaxezi. Motivatia va sosi si ea in scurt timp, daca nu te judeci prea tare!

4. E normal sa nu ai mereu incredere in tine

O persoana care a lucrat foarte mult cu ea are o incredere de sine pe care nu o poate muta nimeni din loc, nu-i asa? Ei, bine, nu. Chiar si cele mai increzatoare dintre noi au zile proaste, in care se indoiesc de puterea personala. E normal.

5.  E normal sa te mai certi cu anumite persoane din cand in cand

Multi cred ca o persoana dezvoltata, care a lucrat mult cu ea insasi, este mai presus de certuri. Adevarul este ca toata lumea are conflicte, la un moment dat, indiferent de nivelul de dezvoltare personala.

Asadar, chiar daca esti maestra in lucratul cu sinele, anumite contexte te pot impinge catre un conflict. Diferenta este felul in care il vei gestiona pana la final!

Foto: Unsplash.com.