Preconceptii invechite despre femei care ar trebui sa dispara

1
De Alice Moisescu
27 dec. 2018

Femeile au fost vazute de-a lungul timpului ca dependente, emotionale, sotii, mame, femei de casa, fara putere si fara curaj, sensibile si neajutorate.

Schopenhauer spunea: „femeia este un animal cu parul lung si cu mintea scurta…”. Si nu este singurul mare filozof care concluzioneaza acest fapt, si anume ca femeia este inferioara barbatului. Astfel ca nu este de mirare ca si-n ziua de azi intalnim acest soi de prejudecati invechite.

Multe dintre aceste prejudecati sunt complet neadevarate si nedrepte.

Preconceptii invechite despre femei care ar trebui sa dispara definitiv

In Occident femeile duc o viata aparent libera si par egale cu barbatii: pot circula nestingherite, conduc un autoturism propriu, lucreaza in birouri, detin chiar functii de conducere, sunt capabile si ambitioase si, in principiu, pot imbratisa orice cariera. Dar care sunt, insa, preconceptiile vechi si de demult care inca ne vizeaza pe noi, femeile? Si care ar trebui sa dispara definitiv?

Femeia trebuie sa fie supusa barbatului

Inca din cele mai vechi timpuri, femeia a fost supusa omului de alaturi. Nu si astazi. Astazi femeile se descurca perfect si fara un barbat langa ele.

Femeile au stiut intotdeauna sa fie independente. Si s-au lasat de fiecare data cucerite de un singur barbat, de omul lor. Pentru ca dincolo de emotii, femeile au nevoie de barbati. Dar nu pentru dependenta, ci pentru parteneriat, pentru a construi in doi. Sa construiesti in doi e atat de frumos. Sa imparti totul la doi… si mai frumos!

Locul femeii este in bucatarie

Este, fara doar si poate, una dintre cele mai invechite prejudecati despre rolul nostru, al femeilor, in familie. Rolul barbatului este acela de a intretine familia, timp in care rolul femeii este sa gateasca, sa se ocupe de casa si de copii.

Atat de eronat! Rolul femeii moderne nu este „la cratita”. Aceasta este o mentalitate invechita, de pe vremea cand omenirea se imbraca in piei de animale, barbatul mergea la vanatoare, iar sotia il astepta supusa, cu o masa calda.

Lucrurile pe care le fac barbatii nu sunt pentru femei

O alta prejudecata invechita este aceea ca femeile nu pot face unele lucruri pe motiv ca isi pierd din fragilitate, din feminitate.

De pilda, multi barbati cred ca o femeie nu ar trebui sa fumeze in vazul tuturor intrucat, sustin tot ei, nu este un gest elegant. Si arunca femeia intr-o zona a vulgarului. In schimb, daca un barbat isi aprinde o tigara pe strada, acesta trece neobservat… Gestul sau nu mai este acum considerat lipsit de eleganta. Ba mai mult, daca barbatul poarta si un costum, are mari sanse de a fi privit cu admiratie chiar…

Fiecare om, femeie sau barbat, ar trebui sa se simta liber pentru a face propriile alegeri.

Femeile sunt sensibile si asta e o slabiciune

Sensibilitatea, emotiile erau stari de neinteles in trecut… Astfel ca acestea erau considerate slabiciuni. Azi, dimpotriva! Studiile arata ca o femeie care isi manifesta emotiile este o femeie puternica, acesta fiind considerat un act de curaj mai degraba.

Noi, femeile, ne simtim libere sa exprimam ceea ce simtim pentru ca emotiile fac parte din noi. Este un lucru pe care trebuie sa-l apreciem la noi insine, zi de zi.

Foto: Shutterstock.com