Principalul truc al unui psiholog pentru imbunatatirea stimei de sine

1
De Denisa Toma
17 oct. 2021

Stima de sine fluctueaza de-a lungul vietii si desi este extrem de importanta, nu este intotdeauna usor sa o dobandim.

Cu toate acestea, exista mici trucuri pe care le putem pune in practica pentru a ne imbunatati zi de zi increderea in propriile forte.

Psihologul Nicole Beurkens a dezvaluit in cadrul unui podcast pentru mindbodygreen.com cum ii putem ajuta pe copii sa-si imbunatateasca stima de sine, fiind o modalitate utila care se aplica si in cazul adultilor.

De ce este important sa ne amintim partile pozitive, nu doar pe cele negative

Foarte des suntem blocati intr-un tipar de gandire negativa, care ne impiedica sa ne atingem adevaratul potential. Exista un monolog interior in care ne criticam pe noi insine si care apare inca din copilarie. De aceea este atat de important sa laudam copiii si sa le aratam ca ii apreciem.

Metoda care inlatura anxietatea in 10 minute: Sfatul unui neurolog

„Niciun parinte, profesor sau oricare alta persoana nu intentioneaza sa fie exagerat de critic cu un copil, dar avem tendinta de a oferi un feedback prin care ii corectam, nu-i asa? Le spunem ce ne-am dori sa nu mai faca, ce trebuie sa faca diferit sau ce trebuie sa faca mai bine”, spune psihologul.

Poate ai descoperit ca te tratezi pe tine insati in acest fel sau iti amintesti acest tip de critica pe care ai primit-o cand erai copil.

Daca acest lucru este valabil in cazul tau, un lucru pe care il poti face pentru tine este sa obtii un echilibru intre elementele pozitive si negative pe care le gandesti despre tine sau despre ceea ce ai facut. Poti sa te gandesti la calitatile tale atunci cand iti vin in minte slabiciunile tale, incercand in mod activ sa evidentiezi lucrurile pe care le apreciezi la tine, recomanda psihologul.

4 tipuri de oameni care iti vor fura fericirea. Stai departe de ei

Metoda „Un trandafir si un spin”

Beurkens recomanda sa iti faci un ritual zilnic prin care sa iti identifici propriile calitati si comportamente pozitive.

„O rutina simpla pe care le-o recomand familiilor este o activitate la cina sau la ora de culcare ce poarta denumirea ‘un trandafir si un spin'”, spune pshilogul. Tot ce trebuie sa faci este „sa identifici ceva care a mers bine azi, sau ceva la care simti ca te-ai descurcat bine sau de care esti mandra, precum si ceva ce a fost o provocare, care nu a mers prea bine sau ceva ce simti ca ai facut gresit”, recomanda specialista.

Un scurt ghid pentru a atrage pacea in viata ta in zilele in care te simti pierduta

Frumusetea acestui exercitiu este aceea ca ne ajuta sa vedem lucrurile dintr-o noua perspectiva. „Creierul se concentreaza foarte usor asupra lucrurilor negative si acest exercitiu ajuta la echilibrare”, spune Dr. Beurkens. Atunci cand este realizat impreuna cu cei mici, acest exercitiu ajuta la intelegerea faptului ca toti gresim din cand in cand si ca este un proces care face parte din viata.

Cu totii facem greseli si este foarte usor sa ne lasam coplesiti de ele si sa uitam lucrurile bune pe care le facem. Potrivit psihologului, increderea in sine este dobandita atunci cand suntem sinceri in privinta lucrurilor pe care le putem imbunatati la noi insine, dar in acelasi timp apreciem si calitatile pe care le avem.

Foto: Pexels.com