5 rezolutii de Anul Nou pe care poti sa le schimbi cu ceva mai bun

1
De Maria Constantin
24 dec. 2019

Daca iti fixezi niste obiective corecte si le urmaresti constant, sansele de a le indeplini sunt mai mari si resimti o presiune mai mica. Renunta la unele rezolutii tipice si fa-ti planuri rezonabile!

Cum se apropie sfarsitul anului, cum rasar noi sperante, noi planuri si obiective pentru cel care vine. Toata lumea isi fixeaza rezolutii de Anul Nou: „la anul o sa slabesc”, „la anul remobilez bucataria”, „o sa iau legatura cu prietenii din copilarie” – si cate si mai cate. Cu totii ne dorim lucruri noi in anul urmator, dar cand intram in februarie, 80% din cei care isi stabilesc rezolutii deja au uitat de ele sau au acumulat destula frustrare pentru ca nu reusesc sa le urmeze.

Nu renuntam la rezolutiile noastre pentru ca nu suntem in stare sa le urmam, renuntam pentru ca ne fixam gresit rezolutiile, scrie Thrive Global. Asa ca, in loc sa ne alegem obiective care ne depasesc si nu ne ajuta sa evoluam, mai bine renuntam la acest obicei si ne stabilim niste simple intentii. Fara sa promitem marea cu sarea, fara sa facem o obsesie din planurile noastre, ne va fi mai simplu sa ne gandim ca vrem sa facem ceva si sa incepem sa actionam putin cate putin, cu pasi marunti.

5 rezolutii sanatoase pentru noul an

Daca obectivele pentru urmatorul an sunt orientate spre actiune si sunt rezonabile, avem mai multe sanse sa simtim ca facem progrese si sa fim mandri de ceea ce am realizat pas cu pas, imbunatatindu-ne felul in care muncim si traim – nu doar in perioada sarbatorilor, ci tot anul.

Asadar, daca aveai de gand sa urmezi vreuna dintre aceste cinci rezolutii de Anul Nou, mai bine alegi niste obiective mai realiste:

Schimba „voi manca sanatos” cu „fac o lista cu produsele sanatoase care imi plac si o postez peste tot ca sa o pot vedea”

De multe ori, ceea ce mancam nu are nicio legatura cu ceea ce ne-am propus sa mancam. Alegerile noastre alimentare sunt deseori rezultatul oboselii de a lua decizii, spune Deborah Cohen, cercetatoare la RAND Corporation. De aceea ne e mai usor sa mancam o felie de pizza decat sa umblam printre rafturile magazinelor, in cautarea produselor sanatoase.

Daca scrii o lista scurta cu produse sanatoase care iti plac, iar apoi o lipesti pe frigider si o salvezi in telefon, vei lua decizii mai bune atunci cand creierul tau e obosit. Lista gata facuta iti va aminti alegerile sanatoase cand vei fi tentata „sa ataci” o punga cu covrigei.

Schimba „voi face mai multa miscare” cu „tin echipamentul de sport in dulap”

Cam 50 de milioane de americani isi propun in fiecare an sa faca mai multa miscare, dar numai 37% se tin de treaba, arata un studiu publicat de Statistic Brain Research Institute.

Daca mersul la sala nu a devenit inca un obicei pentru tine, n-o sa incepi sa o iei de la zero peste noapte. Un reminder vizual, cum ar fi sa-ti pui echipamentul sport in dulap cu o seara inainte de ziua in care speri sa te duci la sala poate fi un gest simplu si mai eficient. Daca chiar iti doresti sa faci miscare, incearca sa alegi un echipament special, ceva care sa te atraga. De exemplu, sa alegi ceva dintr-un material in care te simti bine sau un articol nou – niste pantaloni mai largi decat colantii foarte mulati.

Schimba „voi dormi mai mult” cu „fac ceva care sa ma adoarma seara”

Schimbarea rutinei somnului poate fi una dintre cele mai grele provocari, dar imbunatatirea somnului are un impact major asupra starii tale. Daca faci o activitate simpla care nu are legatura cu tehnologia, seara, inainte de culcare, creierul o va asocia apoi cu apropierea momentului somnului, explica Fiona Barwick, directorul programului Sleep and Circadian Health de la Stanford University.

Nu trebuie sa renunti la televizor si la internet dintr-o data, dar ai grija ca lumina albastra sa nu fie ultimul lucru pe care il vezi inainte de a urca in pat. Un studiu a aratat ca expunerea la lumina albastra reduce durata somnului cu 16 minute, influentand felul in care te simti a doua zi.

Cu 30 de minute inainte de a trece in pat, incearca sa faci unul dintre aceste lucruri: citeste o carte, fa un puzzle, scrie un jurnal sau asculta o inregistrare, ceva care te ajuta sa meditezi.

Schimba „voi citi mai mult” cu „imi iau 5 minute pe zi ca sa citesc”

Cititul inainte de culcare este un mod excelent de a-ti pregati creierul si corpul pentru odihna. Si ar fi excelent daca ai reusi sa citesti si in timpul zilei ceva, pentru ca studiile arata ca aceasta activitate te ajuta sa traiesti mai mult, iti da senzatia de fericire si iti stimuleaza empatia.

7 trucuri pentru a-ti respecta cu adevarat rezolutiile de Anul Nou

In loc sa-ti setezi un obiectiv vag care va fi neglijat, incearca sa-ti programezi cinci minute pe zi ca sa citesti. Si alege-ti cartile cu grija – cele cinci minute ar trebui sa fie un refugiu care sa te scoata din rutina muncii tale. Daca ai nevoie de o recomandare, intreba-ti prietenii despre cartile lor preferate, recomanda Thrive Global.

Schimba „ma voi concentra mai mult” cu „voi folosi fiecare ecran pe rand”

Presati de timp si de mesajele care ne invadeaza, am ajuns sa folosim mai multe ecrane in acelasi timp. Insa expertii spun ca accesul larg la tehnologie iti muta mintea de la ceea ce ai de facut si te impiedica sa-ti pastrezi concentrarea.

In loc sa speri ca printr-un miracol vei reusi sa-ti imbunatatesti concentrarea, mai bine foloseste pe rand fiecare ecran. De exemplu, daca lucrezi pe laptop acasa, tine televizorul inchis si telefonul pe modul silentios. Daca tii telefonul la distanta, vei avea mai putine intreruperi din cauza notificarilor primite pe smartphone.

Foto: Getty Images.