4 semne ca relatia voastra a trecut cu brio „testul” dat de pandemie

1
De Irina Constantin
7 mai 2021

Contextul pandemic ne-a pus pe toti in situatii delicate, pe care am reusit sa le gestionam mai usor sau mai greu, in cadrul relatiei noastre de cuplu.

Cum poti sa mentii o relatie sanatoasa in pandemie? Sau, mai bine spus, cum stii ca ai reusit sa atingi aceasta performanta acum, dupa mai bine de un an de la inceputul epidemiei globale?

Fie ca aveai o relatie relativ noua sau te aflai deja intr-un parteneriat de cativa ani buni, pandemia ti-a testat si tie, fara indoiala, legatura cu iubitul sau sotul tau.

Iata 4 semne ca ai o relatie sanatoasa in pandemie si ai trecut cu brio testul!

1. Ati rezolvat rapid conflictele aparute

Inevitabil, cand petreci atat de mult timp in acelasi spatiu cu alta persoana, apar mici conflicte. Poate ca unul dintre voi are sedinte foarte des, deranjandu-i munca celuilalt. Poate ca unul dintre voi gateste tot timpul si nu se simte sustinut de catre celalalt. Sau, poate, in timp ce unul dintre voi se concentreaza pe o sedinta foarte importanta, celalalt face galagie, fara sa isi dea seama ca este momentul nepotrivit. Atat de multe prilejuri de priviri ascutite si reprosuri!

Cu toate acestea, un cuplu echilibrat si sanatos rezolva rapid aceste mici neintelegeri, fara sa se certe foarte intens si fara sa extinda tensiunea mai mult decat este cazul. Cu alte cuvinte, daca ati depasit cu usurinta certurile si nu v-ati ignorat unul pe celalalt timp de zile intregi, ati trecut testul pandemiei!

2. Ati comunicat ce va deranjeaza

Cel mai probabil, atat tu, cat si partenerul, ati lucrat o mare parte din timp de acasa. Prin urmare, ati fost „obligati” sa petreceti foarte mult timp impreuna, desfasurandu-va activitatea in acelasi spatiu limitat. Cine spune ca acest lucru nu a dat curs frustrarilor si nemultumirilor, fie ele si minore, te minte.

Asadar, un semn ca ai avut si inca ai o relatie sanatoasa in pandemie este ca atat tu, cat si persoana iubita, v-ati exprimat clar si raspicat nemultumirile. Mai mult, ati facut asta pe un ton calm si cu mult respect si empatie fata de celalalt.

3. Ati fost vulnerabili unul fata de celalalt

Pandemia a dat nastere la nenumarate griji, ganduri negre, temeri, frici si anxietati. Acestea sunt normale, intr-un context atat de nou si de imprevizibil. Pe cand unele cupluri au preferat ca fiecare partener sa tina pentru el gandurile anxioase, altele si-au permis sa fie vulnerabile si sa se lase sustinute reciproc.

Bineinteles, a doua varianta este intotdeauna cea castigatoare. Asadar, daca tu si iubitul tau v-ati exprimat reciproc grijile si v-ati acordat spatiu sigur pentru a face acest lucru, va puteti considera norocosi ca va aveti unul pe celalalt!

De ce nu putem trai niciodata cu adevarat in prezent – un neurolog explica

4. V-ati acordat empatie reciproc

Cum stii ca ai avut o relatie sanatoasa in pandemie? Ai simtit ca partenerul tau te intelege, se pune in locul tau, te sustine si nu te judeca pentru felul in care gestionezi lucrurile. Bineinteles, si reciproca este valabila.

Intr-o perioada atat de dificila, intelegerea si empatia celui de langa tine este esentiala pentru a depasi provocarile zilnice. De aceea, intr-o relatie echilibrata, ambii parteneri sunt empatici fata de celalalt. Nu critica aspru ci, mai degraba, sustine si incurajeaza. In cazul in care ai parte de o asemenea legatura, poti fi sigura ca te afli in relatia pe care o meriti!

Foto: Unsplash.com.