Singurele 3 lucruri pe care le luam cu noi din 2020 in 2021

1
De Irina Constantin
15 ian. 2021

2020 nu a fost chiar printre anii nostri preferati, insa nu putem contesta ca ne-a oferit cateva perspective si idei utile pentru viitor.

Chiar daca anul trecut a fost definit prin cuvinte precum anxietate, autoizolare, incertitudine si frica, el a fost si un an de revelatii, lectii si concluzii extrem de folositoare pentru 2021.

Inainte sa punem acest an complicat intr-o cutiuta pe care o vom inchide cu un lacat foarte rezistent, ce ai spune sa scoatem cateva lectii din 2020 ce merita sa fie pastrate si integrate?

3 lectii din 2020 pe care sa le iei in considerare in 2021

1. In unele zile nu vei face nimic, iar acest lucru este 100% OK

Daca pandemia ne-a invatat ceva, acel lucru este cat de importanta este odihna. Dupa ani de zile de muncit intens, ne-am surprins in case, lucrand doar din living sau din dormitor. Majoritatea persoanelor si-au dat seama, cu aceasta ocazie, cat de obosite erau, desi nu constientizau acest lucru.

Fie ca ai vrut sau nu, 2020 ti-a oferit, cel mai probabil, mai mult timp in intimitatea caminului tau. Petrecerile au fost anulate, evenimentele nu s-au mai tinut, iar serile de iesit in oras s-au transformat in seri de citit, vazut seriale si adormit din ce in ce mai devreme.

Chiar daca, in prezent, suntem nerabdatoare sa ne intoarcem la ritmul de dinainte, este recomandat sa nu uitam importanta odihnei. Daca te simti obosita, te doare ceva sau, pur si simplu, ai o zi proasta, accepta acest lucru si nu te forta. Este perfect in regula sa nu faci nimic, din cand in cand. Este OK sa stai pe canapea, sa respiri si sa asculti albumul tau preferat.

2. Spatiul personal si limitele sunt esentiale pentru sanatatea ta mentala

Probabil ca si tu, ca multe dintre noi, ai experimentat in 2020 ce inseamna limitele sau, din contra, lipsa lor in relatiile cu ceilalti. Fie ca a trebuit sa ii explici unei prietene ca nu este OK sa va vedeti fizic si ca ai prefera sa discutati online sau ca ai pus limite serioase la birou, fiind coplesita de situatie, cu siguranta ai simtit pe pielea ta importanta limitelor.

Este important sa nu uiti cat de mult conteaza acestea pentru bunastarea ta. Cultiva limite sanatoase si ferme atat fata de prieteni, cat si fata de familie, colegi sau alte persoane din viata ta. Ai nevoie de un spatiu personal sigur pentru a avea o sanatate mentala buna!

3. Nu trebuie sa astepti nicio ocazie speciala pentru a face acel lucru

Cate dintre noi nu au oftat, in pandemie, cu gandul la acele zile libere de primavara din alti ani, de care nu au profitat la maximum? Fara indoiala, situatia curenta te-a pus putin pe ganduri si te-a facut sa realizezi ca viata este mult mai imprevizibila decat credeai.

Daca este ceva ce trebuie sa iti aduci aminte in 2021, acela este faptul ca lucrurile care iti aduc fericirea nu trebuie sa fie amanate pentru nicio ocazie speciala. Mananca acea felie de tort, intalneste-te cu prietena ta chiar daca mintea iti spune ca ar fi mai bine sa faci curatenie. Mergi in acea vacanta, chiar daca nu mai ai foarte multe zile de concediu. Lista poate continua la nesfarsit, dar suntem sigure ca ai si tu deja cateva idei!

Foto: Unsplash.com.