Ce inseamna sa fii o persoana dificila? 7 trasaturi-cheie, conform “testului persoanei dificile”

1
De Mia Nicolescu
1 mai 2022

Este important sa ne dam seama daca chiar noi suntem persoane dificile sau daca cei din jur au comportamente care ne afecteaza viata.

Exista numeroase teste de personalitate, unele mai complexe, altele mai simple. De la testul Myers-Briggs (care poate face lumina asupra modului in care percepem lumea si luam decizii) la Planurile Erotice (o harta de excitare care dezvaluie limbajul erotic principal), pana la cadre si mai largi, cum ar fi astrologia.

Poate fi distractiv sa intri in joc si sa vezi daca se potrivesc cu ceea ce crezi tu despre tine ca esti – sau le poti folosi chiar ca ghiduri care iti ofera indicii pentru a da mai mult randament la locul de munca sau pentru propria dezvoltare personala.

Testul pentru persoane dificile este un test online inspirat de cercetarea personalitatii condusa de psihologul clinician Chelsea Sleep. Testul urmareste sapte trasaturi specifice: insensibilitate, grandoare, agresivitate, suspiciune, manipulare, dominare si asumarea de riscuri.

Testul a fost creat de un site web numit IDRlabs, singurul loc in care poti sustine testul. IDR inseamna Individual Differences Research. Creatorii site-ului sustin ca testele sunt bazate pe cercetari stiintifice evaluate de colegii lor si ca nu sunt asociati cu niciun cercetator sau o institutie de cercetare anume. Chelsea Sleep a marturisit ca nu a fost implicata in crearea testului pentru persoane dificile.

Cu toate acestea, bazandu-se pe munca psihologului si a colegilor ei, testul a devenit popular in ultimele luni datorita retelelor sociale.

Cele 7 trasaturi ale persoanelor dificile

INSENSIBILITATE

Asta poate insemna indiferenta, raceala, nepasare. Aceasta trasatura ii poate face pe ceilalti sa se simta nesiguri sau defensivi in preajma unei persoane care emana insensibilitate. „Poate fi enervant pentru oameni sa aiba de-a face in mod constant de insensibilitatea cuiva, mai ales daca ii afecteaza direct psihic”, spune Joshua D. Miller, Ph.D., cercetator al personalitatii si profesor de psihologie la Universitatea din Georgia.

GRANDOMANIE

Grandomania implica un sentiment nerealist de superioritate fata de ceilalti.  Un grandoman este un ingamfat caruia ii place sa se laude, ceea ce ii determina pe ceilalti sa il dispretuiasca. Cercetarile au aratat ca grandomania nu indica o stima de sine sanatoasa, ci mai degraba o afirmare a superioritatii in care o persoana se considera unica si mai buna decat ceilalti. Aceasta trasatura este, de asemenea, un semn distinctiv al narcisismului si duce la ruperea relatiilor, ba chiar poate dauna bunastarii cuiva.

AGRESIVITATE

Persoanele care aleg agresivitatea in situatii complicate si tensionate nu vor cauta niciodata sa se inteleaga cu cineva ori sa caute armonie si pace cu ceilalti.

„In activitatea mea academica, as putea sa ma cert cu oamenii din domeniul meu si sa fiu o prezenta neplacuta fara prea multe probleme. Dar daca ma comport la fel acasa sau fata de prieteni, atunci comportamentul meu poate fi considerat o problema”, spune Joshuan Miller.

SUSPICIUNE

Exista situatii in care ar putea fi util sa fii precaut in ceea ce priveste increderea intr-o persoana, dar cand acest obicei scapa de sub control, pot aparea probleme precum pseudostiinta si conspiratiile, ce pot fi daunatoare tuturor.

Cum iti dai seama ca o persoana este dificila

MANIPULARE

Cand cineva incearca adesea sa influenteze comportamentul sau emotiile altora pentru propriile scopuri, acestia sunt considerati manipulatori. Cand manipularea este folosita ca scop pentru a ocoli ratiunea, pentru a insela sau pentru a face presiuni asupra cuiva, atunci este o problema deosebit de grava si considerata chiar antagonism.

DOMINARE

Dominarea se refera la a avea putere si influenta asupra celorlalti. Desi aceasta trasatura poate fi folosita in mod altruist, o personalitate dominatoare poate, de asemenea, sa se indrepte rapid catre un antagonism extrem si, prin urmare, sa fie dificil de inteles.

7 calitati magnetice ale femeilor ale femeilor cu comportament evitant – le regasesti in tine?

ASUMAREA RISCURILOR PERICULOASE

Exista nenumarate beneficii ale asumarii riscurilor, dar daca nu se ia in considerare modul in care actiunile impulsive ii pot afecta pe cei din jur – sau pot fi periculoase pentru propria persoana – asumarea riscurilor poate deveni rapid distructiva si dificila.

Ai identificat la tine vreuna dintre cele 7 trasaturi ale persoanelor dificile?

Foto: Pexels.com