Care este rutina zilnica antirid potrivita oricarui tip de ten?

1
De Cristina Tudor
20 dec. 2021

Imbatranirea pielii a devenit un subiect de dezbateri tot mai aprinse si pare ca fiecare are o parere si o solutie pentru a o incetini.

Da, pielea nu trebuie sa divulge varsta ta reala si nici nu ar trebui sa te impinga sa recurgi la interventii invazive. Daruieste-i tenului tau ingrijirea de care are nevoie folosind tratamentele dermato-cosmetice potrivite nevoilor sale.

Dar de ce apar ridurile?

Imbatranirea pielii si a tenului reprezinta un proces natural si firesc, care nu poate fi evitat, pentru ca este influentat de o combinatie de factori care afecteaza functiile biologice ale pielii si accelereaza imbatranirea.

Care sunt, mai exact, factorii externi si interni responsabili de accelerarea procesului de imbatranire al pielii?

->Factorii de mediu

Radiatiile UVA, UVB, IR si lumina albastra sunt responsabile de majoritatea semnelor de imbatranire vizibile, distrugand colagenul si fibrele elastice.

Pe de alta parte, poluarea cauzeaza stres oxidativ, iar acesta aduce cu sine primele semne ale imbatranirii pielii, si anume petele pigmentare. Si schimbarile climatice pot afecta bariera protectoare a pielii. De pilda, frigul usuca mult pielea, in timp ce caldura creste productia de sebum, provocand pusee de acnee.

-> Factorii de comportament

Aici intra obiceiurile comportamentale ale fiecarei persoane in privinta dietei, al stresului psihologic, lipsei somnului si al activitatii fizice.

Nutritia afecteaza direct aspectul pielii noastre si abilitatea sa de a rezista factorilor de agresiune externi, iar o dieta deficitara poate cauza imbatranirea prematura a pielii, precum si alte probleme dermatologice.

Stresul psihologic se reflecta in aspectul tenului, care devine mai tern si cu o bariera protectoare mai sensibila, iar lipsa somnului accelereaza procesul de imbatranire, zona ochilor fiind, in general, cea mai afectata.

->Factorii hormonali

Pubertatea, menstruatia, sarcina si menopauza vin la pachet cu variatii hormonale care ne afecteaza structura si compozitia pielii pe tot parcursul vietii.

Care sunt primele semne ale imbatranirii si cand apar?

Primele semne de imbatranire a pielii apar odata cu varsta de 25 de ani. Cantitatea de colagen incepe sa scada, calitatea si fermitatea pielii fiind afectate. De asemenea, scade si productia de acid hialuronic intern, care are proprietatea de hidratare, astfel ca tenul devine din ce in ce mai uscat.

Varsta de 35 de ani aduce, pe langa deshidratarea intensa, si aparitia liniilor fine si a petelor pigmentare cauzate de expunerea la soare. Tenul incepe sa isi piarda treptat volumul, apar cearcanele si ridurile nazolabiale si aspectul tern devine o realitate cu care trebuie sa ne confruntam in fiecare zi.

Dupa 45-50 de ani, in viata femeilor apar modificari hormonale majore, care produc o deshidratare excesiva a pielii si un aspect neregulat al tenului, cu pete pigmentare si vase dilatate.

Pe ce ingrediente sa mizezi?

Alege ingrediente capabile sa lupte pe doua fronturi: preventie si corectie. Produsele pe care le folosesti zi de zi ar trebui sa contina substante active ce stimuleaza colagenul si elastina, precum retinolul, peptidele, vitaminele C si E, acidul hialuronic si acizii exfolianti AHA (care actioneaza la suprafata pielii) si BHA (care actioneaza in profunzimea pielii).

Aceste ingrediente active sunt solutia ideala si pentru petele pigmentare si pot preveni numeroase alte probleme ale pielii. Vitamina C este ideala in lupta cu stresul oxidativ provocat de poluare si reduce efectele razelor UV asupra tenului, astfel ca, impreuna cu folosirea unei fotoprotecții,  poate preveni, dar si corecta, petele pigmentare.

Acizii exfolianti pot stimula refacerea structurii tenului, ajutand la imbunatatirea aspectului pielii atat in privinta semnelor de imbatranire, cat si in privinta petelor pigmentare.

Acidul hialuronic, in functie de greutatea sa molecura, poate hidrata pielea atat la suprafata, cat si in profunzimea dermului.

Care sunt pasii unei rutine anti-aging corecte?

Indiferent de tipul de ten, o rutina corecta anti-imbatranire trebuie sa urmareasca aceeasi serie de pasi: curatare, hidratare, protectie antirid si fotoprotecție pe timpul zilei. Mai precis, ai nevoie de un produs de curatare, un serum, o crema anti-aging si o crema cu protectie solara cat mai ridicata pe timpul zilei.

Serumurile contin substante active mai concentrate, actioneaza in profunzime, au avantajul unei absorbtii rapide si nu incarca atat de mult tenul.

Pentru o rutina antirid corecta, serumul Hyalu B5 de la La Roche Posay poate ajuta la repararea pielii, avand o capacitate mare de reumplere a ridurilor, fiind potrivit si pentru pielea sensibila.

Cele doua tipuri de greutati moleculare ale acidului hialuronic reumplu ridurile,  hidrateaza in profunzime si refac volumul pielii, in timp ce Vitamina B5 repara pielea. Extractul de Madecassoside ajuta, impreuna cu acidul hialuronic, la umplerea ridurilor si reda fermitatea pielii.

Pentru ca tenul reprezinta partea pielii cea mai expusa factorilor de mediu, nevoile acestuia sunt mult mai mari. Asta inseamna ca o crema hidratanta nu este de ajuns.Pentru a reduce efectele imbatranirii, ai nevoie de un aliat mai puternic. Specialistii recomanda gama LIFTACTIV Supreme de la Vichy, care cuprinde produse dermato-cosmetice cu dubla actiune antirid si lifting si care  sunt destinate atat ingrijirii tenului pe timpul zilei, gratie fotoprotectiei SPF 30, cat si ingrijirii tenului pe timpul noptii.

Acestea actioneaza asupra ridurilor deja existente si previn formarea de noi riduri. Datorita acidului hialuronic, se obtine un efect gradual de reumplere a ridurilor, pielea recapatandu-si vizibil fermitatea si bucurandu-se de un efect de lifting de durata.

Nu uita ca orice produs de ingrijire folosesti trebuie aplicat cu aceeasi religiozitate si pe zona gatului, decolteului si mainilor, caci acestea pot fi primele care te dau de gol in privinta imbatranirii.

Foto: Pexels.com