Consumul de lapte provoaca acnee? Ce spun specialistii

1
De Maria Constantin
30 ian. 2021

Legatura dintre lapte si cresterea inflamatiei in corp nu este doar un mit.

Persista, de multi ani, o teorie conform careia consumul de lapte nu este bun pentru piele. Expertii citati de Harper’s Bazaar confirma ca nu e doar un mit.

„Stim ca lactatele, in special laptele batut, a fost asociat cu inflamatiile pielii si eruptiile de acnee”, spune Dr. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie si director de cercetare clinica si cosmetica la Mount Sinai Hospital. „S-a crezut ca laptele batut are un continut mai mare de zahar si de proteine din zer care activeaza mesagerii ce stimuleaza glandele sebacee. Asta inseamna mai multa grasime si inflamatie, ceea ce conduce la eruptii de acnee”, adauga acesta.

De ce provoaca laptele acnee?

„Proteinele din zer pot provoca o reactie in lant. Zerul creste nivelul factorului de crestere a insulinei (IGF-1). Aceasta sporeste productia de grasime, ceea ce contribuie la dezvoltarea acneei. De asemenea, declanseaza productia de hormoni androgeni care stimuleaza productia de sebum si provoaca acnee”, arata Dr. Corey L. Hartman, de la Skin Wellness Dermatology’s.

Medicul dermatolog Dr. Joyce Imahiyerobo-Ip, CEO al Vibrant Dermatology, atrage atentia ca laptele de vaca contine caseina, o alta proteina legata de cresterea nivelului de insulina si de progesteron. Acesta din urma este convertit de organism intr-un hormon care stimuleaza activitatea glandelor sebacee.

Userii de pe TikTok folosesc cartoful pentru a trata acneea – chiar e un tratament eficient?

Dar asta nu e tot. Nutritionista Amy Shapiro, de la Daily Harvest, spune ca hormonul IGF-1 se gaseste deja in sangele nostru, intrucat vacile sunt tratate cu hormon de crestere bovin recombinat (RBGH). Acesta stimuleaza productia de lapte prin eliberarea de IGF-1, a explicat experta.

Laptele vegetal este bun?

Trecerea la eliminarea lactatelor din alimentatie nu este, insa, ferita de capcane, precizeaza Shapiro. Ea spune ca desi nu contine caseina, proteine din zer si hormoni, laptele vegetal poate fi plin de gume, emulsifianti, conservanti si mult zahar care pot declansa, de asemenea, probleme ale pielii. „Cand cumperi lapte vegetal, iti recomand sa citesti mai intai eticheta. Cauta alimente cat mai putin procesate”, este sfatul ei.

„Nu toate lactatele sunt nocive. Produsele lactate fermentate, precum iaurtul, favorizeaza aportul de probiotice in corp”, precizeaza Zeichner. Iar acest proces are si el un efect de domino: „Probioticele sunt bacterii care ajuta la restabilirea unui microbiom sanatos. Microbiomul este colectia de microorganisme, inclusiv de bacterii, fungi si virusuri, care traiesc in simbioza in corpul nostru, inclusiv pe piele”, explica ea.

Foto: Shutterstock.com.