Iti raspundem la cele mai arzatoare intrebari despre SPF, aliatul tau anti-aging in aceasta vara

protectie solara
1
De Denisa Toma
24 mai 2019

Cum zilele sunt tot mai calde, iar tu probabil esti cu gandul numai la vacanta, a venit iar momentul sa vorbim despre protectia solara.

Din pacate, cei mai multi oameni isi amintesc de acest subiect vara, cand soarele este arzator, fiind convinsi ca doar in acest anotimp este necesara protectia solara. Medicul dermatolog Marnie Nussbaum ofera pentru glamourmagazine.co.uk raspunsuri la cele mai „arzatoare” intrebari despre protectia solara.

Avem nevoie de protectie solara in fiecare zi?

„Absolut! Fie ca este ploaie sau soare, vreme calda sau rece, trebuie sa purtam zilnic protectie solara pentru ca razele UV care cauzeaza cancer de piele si imbatranirea prematura sunt prezente indiferent de temeparatura sau daca cerul este innorat. Atat razele UVA, cat si cele UVB contribuie la formarea cancerului de piele. Razele UVA penetreaza pielea in profunzime si sunt responsabile pentru imbatranirea prematura si degradarea celulara, in timp ce razele UVB au o lungime mai scurta si cauzeaza arsurile la suprafata pielii.

UVA penetreaza chiar si ferestrele, prin urmare, chiar daca esti la volan sau stai la birou intreaga zi, esti expus la efectele nocive ale razelor UV. Razele UVA raman la acelasi nivel de-a lungul zilei, in timp ce razele UVB ating un varf la amiaza. Chiar daca iesi ocazional afara in timpul zilei pentru diverse activitati, efectul nociv al razelor UV se acumuleaza”, declara medicul dermatolog Marnie Nussbaum.

De ce sa folosesti protectie solara cu filtru mineral, potrivit unui dermatolog

Cremele de protectie solara expira?

„In general, cele mai multe produse de protectie solara au o data de expirare si nu ar trebui folosite dupa aceasta data (de obicei valabilitatea este de trei ani de la data fabricarii). Cu toate acestea, sunt multi factori care pot face ca lotiunile sau cremele de protectie solara sa nu mai fie la fel de eficiente. Printre acesti factori se numara expunerea la temperaturi ridicate (de exemplu atunci cand lasi lotiunea cu SPF in masina sau langa piscina in zilele toride)”, declara dermatologul.

„Produsele de protectie solara cu filtru chimic contin ingrediente precum oxibenzona si avobenzona care se pot oxida si devin mai putin eficiente in timp. Produsele de protectie solara cu filtru mineral contin zinc sau titan si sunt de obicei mai stabile, dar formula se poate degrada in timp. Ingredientele se separa, iar lotiunea devine apoasa sau granuloasa si prin urmare nu mai este la fel de eficienta.

Mai mult decat atat, deschiderea si inchiderea repetata a sticlei sau recipientului poate duce la acumularea de bacterii in interiorul lotiunii, devenind periculoasa pentru piele. Daca folosesti crema de protectie solara in mod adecvat (zilnic, aplicata o data la doua ore), ar trebui sa termini lotiunile cu mult inainte de data expirarii. Daca ai aceeasi lotiune de peste un an, inseamna ca nu folosesti suficienta!”, avertizeaza medicul.

Lotiuni de protectie solara: de ce ai nevoie de ele si ce ar fi bine sa alegi

Cat de des ar trebui sa inlocuim crema de protectie solara?

„Daca a trecut vara si nu ai terminat o sticla de lotiune de protectie solara, inseamna ca nu aplici cantitatea necesara si pe cat de des ar trebui! Eu recomand o lingura de lotiune pentru fata si un pahar de shot plin pentru tot restul corpului, aplicat o data la doua ore sau mai des daca inoti sau transpiri.

Nu ar trebui sa observi schimbari in consistenta produsului. Daca observi granule sau separare, lotiunea ta nu mai este la fel de eficienta. De asemenea, daca incepe sa aiba un miros ciudat, este un semn al contaminarii cu bacterii. Mai bine inlocuiesti lotiunea atunci cand ai dubii”, spune specialistul.

Ce este SPF?

„SPF este un numar care indica durata de timp in care razele UVB provoaca inrosirea pielii atunci cand produsul de protectie solara este folosit conform recomandarilor, in comparatie cu durata de timp in care pielea se inroseste fara protectie solara. Prin urmare, intr-o lume perfecta, SPF 30 inseamna ca dureaza de 30 de ori mai mult ca pielea sa se arda folosind protectia solara decat daca nu ai folosi protectie solara. Cu toate acestea, produsele de protectie solara sunt foarte rar folosite conform recomandarilor. De asemenea, genetica are un cuvant important de spus, astfel ca o persoana va avea nevoie de un SPF mai mare de 30 pentru a-si proteja pielea, comparativ cu o alta persoana”, declara Marnie Nussbaum.

„Studiile au aratat ca oamenii au un fals sentiment de siguranta atunci cand folosesc un SPF mai ridicat si prin urmare stau mai mult la soare si reaplica rar. Cei mai multi dermatologi recomanda folosirea unui produs de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare. Ar trebui aplicat cu 30 de minute inainte de a iesi afara si reaplicat o data la doua ore sau mai des daca inoti sau transpiri.

6 ingrediente anti-aging pe care orice femeie ar trebui sa le foloseasca inainte de a implini 30 de ani

Un SPF mai ridicat ne protejeaza mai bine?

Trebuie retinut faptul ca numerele SPF nu sunt liniare. Acest lucru inseamna ca SPF 100 nu este dublul protectiei oferite de SPF 50. Produsele de protectie solara cu SPF 30 protejeaza impotriva a 97% din razele UVB, in timp ce produsele cu SPF 45 protejeaza impotriva 98% din razele UVB. Este important de retinut ca SPF se refera numai la protectia impotriva UVB, nu si a razelor UVA. Prin urmare, cumpara numai produse pe care este specificat ‘broad-spectrum’ (protectie cu spectru larg) si care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB”, recomanda medicul dermatolog.

In Uniunea Europeana nivelul maxim admis al SPF este de 50+, in timp ce in Statele Unite producatorii pot mentiona pe eticheta maxim SPF 100.

Care este nivelul SPF recomandat pentru folosirea zilnica pe timpul verii?

„Eu recomand intotdeauna SPF minim 30 sau peste, aplicat pe toate zonele expuse la soare, inclusiv fata, gat, piept, maini sau varfurile urechilor”, spune dermatologul.

Dupa cate ore ar trebui reaplicata lotiunea de protectie solara?

„O data la doua ore sau mai des daca inoti sau transpiri. Este valabil si in cazul in care produsul este etichetat ca fiind rezistent la apa”, spune Marnie Nussbaum.

Care sunt zonele pe care le uitam adesea cand aplicam lotiune de protectie solara?

„Varful urechilor, dosul palmei si partea de sus a talpilor. Eu recomand si balsam de buze cu SPF, dar si palarii care sa protejeze scalpul. Numeroase cancere de piele care apar in randul tinerilor sau batranilor se ascund sub par”, declara medicul dermatolog.

Ce ar trebui sa facem daca ne confruntam cu arsuri solare?

„Riscul de melanom se dubleaza daca ai avut mai mult cinci arsuri solare de-a lungul vietii! Prin urmare, evita-le cu orice pret. Cu toate acestea, se pot intampla. Raceste-ti imediat pielea cu prosoape umede si reci sau un dus rece (nu aplica gheata direct pe piele). Foloseste o crema hidratanta usoara cu aloe pentru a calma pielea. Evita produsele grase care pot bloca caldura la nivelul pielii, inrautatind arsura. Ia imediat un antiinflamator precum ibuprofen, care va reduce inflamatia.

Cremele cu hidrocortizol in concentratie de 1% pot fi cumparate de la farmacie fara reteta si ajuta la calmarea pielii. Pot fi folosite de doua ori pe zi. Bea multa apa si lichide pentru a reface nivelul de hidratare si electroliti al pielii. Daca tu sau copilul tau aveti frisoane, febra, basici sau stari de confuzie, mergeti imediat la medic”, avertizeaza dermatologul.

Foto: Grace Elizabeth pentru Victoria’s Secret