5 produse pe care nu le mai folosesc de cand am implinit 30 de ani

1
De Teodora Tirca
23 mart. 2021

Uitandu-ma in urma, imi dau seama ca am facut multe greseli in privinta ingrijirii tenului meu. Unele dintre ele chiar ma dor, pentru ca anumite „daune” nu sunt reversibile.

Fiecare adolescent a folosit geluri de curatare si tonere astringente, totul pentru a impiedica sebumul sa apara. Fiecare fata de 20 de ani sau peste aceasta varsta si-a exfoliat tenul pana ce a compromis total bariera de aparare a pielii, pentru ca apoi sa se confrunte cu descuamare si iritatii.

Putem fi convinsi ca un produs functioneaza pentru noi, fara sa stim ca, de fapt, acestea cauzeaza daune pe termen lung. In ultima vreme, ca o tocilara a ingrijirii pielii ce sunt, m-am documentat foarte mult si am facut curatenie in rutina mea de ingrijire. Am trecut de 30 de ani si pielea mea s-a schimbat in multe privinte – una dintre ele este fragilitatea. A trebuit sa invat sa-mi tratez pielea cu mai multa blandete si sa renunt la unele tratamente extreme, pe care le aplicam inca din adolescenta (cum sunt cele anti-acnee).

Mai jos iti dezvalui produsele la care esteticienii iti recomanda sa renunti daca ai peste 30 de ani (si cu ce sa le inlocuiesti).

1. Produsele care contin o cantitate mare de parfum

De cativa ani am observat ca tenul meu e mult mai sensibil si ca se poate irita practic de la orice. Multe dintre produsele cu parfum imi cauzeaza textura si mici eruptii rosii pe toata fata, dar si uscaciune si descuamare.

Mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva si am trecut la o rutina fragrance-free. Stiu ca un produs care miroase bine iti ofera o experienta mai placuta si parca te motiveaza sa te tii de rutina ta, insa daca ai ten sensibil/uscat, tenul tau nu va aprecia adaosul de parfum, mai ales daca e intr-o cantitate mare. Un produs care are parfumul printre ultimele ingrediente poate fi bine tolerat, insa daca il e in prima jumatate a listei, atunci eu voi evita crema respectiva.

2. Servetelele demachiante

Probabil ca esti un pic zdruncinata de mentionarea servetelelor demachiante. Crede-ma, si eu am fost. Insa esteticienii insista ca acestea nu sunt cea mai buna optiune de demachiere, mai ales dupa 30 de ani, cand pielea incepe sa piarda in mod natural din colagen si hidratare.

De ce nu sunt bune servetelele demachiante? Pentru ca nu sunt suficient de bine imbibate in solutia de curatare astfel incat sa dizolve machiajul fara ca tu sa fii nevoita sa freci, sa tragi si, prin urmare, sa-ti agresezi pielea. In plus, printr-un simplu experiment, s-a demonstrat ca servetelul demachiant nu indeparteaza machiajul in totalitate – reziduurile vor ramane pe ten si vor cauza iritatii sau acnee.

Cea mai recomandata metoda de demachiere este balsamul de curatare. Acesta are o textura onctuoasa ce „dizolva” eficient machiajul, SPF-ul si sebumul, ajutandu-te sa-ti mentii tenul curat fara sa-i afectezi bariera naturala de aparare. Mie imi place Take the Day Off, de la Clinique.

149 lei, notino.ro

3. Ingredientele dure anti-acnee, cum este benzoilul de peroxid

Inca am zile in care ma confrunt cu eruptii acneice, insa sunt satula sa-mi distrug pielea cu tratamente dure, care imi provoaca uscaciune atat de accentuata, incat nu mai pot aplica machiaj o saptamana. Acum am o abordare mai blanda si care imi ajuta pielea pe termen lung. Nu mai folosesc peroxidul de benzoil, ci apelez de exfoliante chimice precum acidul salicilic sau la retinol, care imi ofera si beneficii anti-aging.

Paulas Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, 153 lei, redus de la 170 lei, paulaschoice.ro

4. Tonerul astringent

Excesul de sebum este o problema pentru multi dintre noi si, din pacate, inca apelam la tonere astringente, care matifiaza. Totusi, acestea contin o cantitate mare de alcool si alte ingrediente cu potential iritant, ce usuca excesiv pielea, facand-o sa reactioneze printr-o productie si mai mare de sebum.

Mi-am dat ca seama ca genul acesta de produs nu ma ajuta, asa ca apelez mai degraba la tonerele calmante, care echilibreaza pH-ul pielii, ajutand astfel si la reducerea productiei de sebum. De asemenea, serumurile cu niacinamida si zinc sunt foarte eficiente in a tine sub control sebumul – ti le recomand.

Transparent Lab Niacinamide 10% + Zinc 5%, 83 lei, bilenegre.ro

5. Scruburile abrazive

Nu mai folosesc scruburi cu particule abrazive, deoarece, fara sa ne dam seama, acestea „zgarie” pielea si cauzeaza micro-fisuri care accelereaza imbatranirea tenului sau favorizeaza aparitia petelor pigmentare. S-a dovedit ca exfolierea chimica este mult mai blanda si mai eficienta, asa ca atunci cand imi doresc ten luminos si fara textura, aplic un serum sau un toner cu acid lactic.

The Ordinary Lactic Acid 10 % + HA 2 %, 37 lei, douglas.ro

Foto: Instagram/@naturabisse