5 filme socante care iti arata ce inseamna sa te confrunti cu o boala mintala

1
De Mara Ionescu
28 nov. 2019

Cui nu-i place sa se uite la filme? Filmele iti dau ocazia sa te conectezi cu sinele, cu propriile tale realitati. Iti dau de gandit si iti ofera perspective noi asupra vietii. 

Iata o lista de 5 filme despre boli mintale pe care ar trebui sa le vezi. Nu sunt doar realizari cinematografice de exceptie, ci pot sa fie si deschizatoare de noi orizonturi de gandire.

Top 6 cele mai bune filme romantice frantuzesti

1. The Babadook

Este unul dintre acele filme care va face sa-ti treaca fiori pe sira spinarii. Filmul regizat de Jennifer Kent si lansat in anul 2014 spune povestea unei femei al carei sot moare intr-un mod teribil. Ramane singura cu fiul ei care este macinat de frica unui monstru. Fara sa-si dea seama, si ea incepe sa simta prezenta monstrului.

Filmul nu ofera o solutie pentru depresie. Mai degraba, ne invata sa acceptam faptul ca poate nu exista niciun remediu, dar exista modalitati de a o tine sub control.

2. Black Swan

Thrillerul psihologic “Black Swan” a fost regizat de Darren Aronofsky si a fost lansat in anul 2010. Povestea are ca personaj principal o balerina care sufera de schizofrenie. In film, ea are diverse halucinatii care dau nastere altor probleme de natura fiziologica si psihologica, inclusiv probleme legate de alimentatie, care sunt considerate boli mintale importante in prezent.

Actrite in roluri puternice: 5 seriale in care sa le admiri toamna aceasta

Filmul exploreaza incercarile pe care viata ti le poate scoate in cale si modul in care fiecare dintre noi alege sa reactioneze la ele.

3. Jacob’s Ladder

Acest film horror, regizat de Adrian Lyne, a fost lansat in 1990. Jacob este un veteran al razboiului din Vietnam care sufera de sindromul de stres post-traumatic si care are halucinatii si flashback-uri infioratoare. Este unul dintre acele filme despre boli mintale pe care nu trebuie sa le ratezi.

Efectele vizuale halucinante ne pun in fata realitatii vietii pe care o duc persoanele care sufera de acest sindrom. Ne ajuta sa intelegem cat de dure sunt bataliile psihologice, dar si ca intotdeauna exista speranta.

4. Melancholia

Lansat in 2011 si regizat de Lars von Trier, filmul “Melancholia” se incadreaza in genurile SF si thriller. Intrand in lumea lui Justine, ajungem sa cunoastem viata oamenilor deprimati, felul in care acestia simt in fiecare moment ca lumea lor s-a prabusit, iar in momentul urmator ajung sa se scufunde intr-o stare de pace ireala.

5 seriale bune la care sa te uiti daca stii fiecare replica din Friends

Suferind dupa o relatie esuata, Justine ramane singura in mijlocul unei familii disfunctionale. Este inconjurata de oameni care ii arata doar fata urata a umanitatii, facand-o astfel sa se desprinda de lumea in care traieste. Filmul infatiseaza felul in care depresia afecteaza atat indivizii, cat si familiile.

5. I Smile Back

Filmul a fost regizat de Adam Salky si a fost lansat in 2015. Personajul principal, Laney Brooks, este bipolara. Ea este consumatoare de droguri, are relatii sexuale intamplatoare, desi este casatorita si are copii. Doar atunci cand familia sa este distrusa, ea intelege greselile pe care le-a facut si incearca din rasputeri sa le indrepte.

Recuperarea este grea, dar trebuie sa retii ca intotdeauna iti ramane ceva ce poate fi salvat.

Foto: PR.