Cei mai buni jucatori de sah din lume. 10 nume care au scris istoria sportului mintii

1
De Cristina Tudor
10 feb. 2021

Siegbert Tarrasch a spus odata: „Multi au devenit chess masters, insa nimeni nu a ajuns master of chess”.

Istoria sahului a avut multe nume de jucatori exceptionali, insa, asa cum am spus in titlu, azi vorbim despre cei mai buni jucatori de sah ai tuturor timpurilor.

Intrucat ratingul se calcula diferit in diferite epoci ale sahului si astfel nu se putea face o comparatie realista, specialistii i-au scos in fata pe cei mai buni 10 jucatori de sah, legende care au dominat regatul acestui sport de-a lungul anilor.

Gari Kasparov (1963) – Cel mai mare dintre cei mai mari

Gari Kasparov a inceput sa conduca lumea sahului de la varsta de 22 de ani, fiind cel mai tanar campion mondial de necontestat in sah, in 1985. A ramas numarul 1 pana la retragerea sa, in 2005. Dar, dupa cum se spune, „fiecare maestru de sah a fost odata un incepator”, aceasta zicala este valabila si pentru campioni.

Gari si-a inceput antrenamentul la varsta de 10 ani, la scoala de sah a lui Mikhail Botvinnik. In 1978, a participat accidental la un turneu profesionist, pe care l-a castigat. Pana in 1983, era pe locul 2 in lume. In 1984, a concurat pentru titlul mondial, dar a pierdut in fata lui Karpov, intr-un meci de 48 de jocuri. In anul urmator, insa, a castigat titlul si apoi l-a aparat cu succes de 3 ori.

Dupa ce a parasit FIDE in 1993, titlul a ramas impartit timp de 13 ani. Kasparov si-a pierdut in cele din urma titlul in fata lui Kramnik, in 2000. In 2005, el si-a anuntat retragerea dupa ce a castigat prestigiosul turneu Linares pentru a noua oara. Era jucatorul numarul 1 din lume cand s-a retras si a dominat complet peisajul sahului timp de 20 de ani.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.