Cele mai bune filme despre depresie. Sau cum cinematografia se poate transforma intr-un bun psiholog

1
De Teodora Tirca
14 iun. 2021

Peste 300 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune si fiecare are povestea sa unica, insa numai cateva dintre aceste experiente au fost surprinse in cele mai bune filme despre depresie.

Este o problema de sanatate mintala care se poate manifesta in miliarde de feluri. Pe unii dintre noi depresia ne poate face sa ne simtim singuri, cu moralul la pamant si fara nici o motivatie, ca si cum nimic pe lumea asta nu ar avea vreo importanta. Pe altii dintre noi depresia ne face sa actionam irational si distructiv. De aceea uneori avem nevoie de cele mai bune filme despre depresie – printre alte manifestari artistice – pentru a intelege, a simpatiza si a empatiza cu modurile in care alti oameni experimenteaza depresia.

Care este intelesul real al depresiei?

Depresia inseamna mai mult decat a te simti trist, este o afectiune severa de sanatate mintala si o tulburare de dispozitie. Este una dintre cele mai frecvente boli mintale din SUA, cu 7,3 milioane de adulti care sufera din cauza ei. Depresia aduce o multitudine de emotii negative zilnice, schimband modul in care indivizii gandesc, simt si functioneaza. Are un impact negativ asupra capacitatii cuiva de a dormi, de a lucra si de a se bucura de viata. Depresia aduce adesea un sentiment coplesitor de deznadejde si disperare care nu pare sa cedeze nicicum. Simptomele depresiei includ senzatia de „amorteala”, ura de sine, dificultati de concentrare, scaderea energiei si ganduri de suicid. Depresia poate fi clasificata de la usoara si temporara la grava si persistenta.

Cele mai bune filme despre depresie

Intr-o sedinta de terapie, povestind de una dintre situatiile cotidiene ale cuiva care nu voia in ruptul capului sa recunoasca faptul ca are o problema, psihologul mi-a recomandat sa-i sugerez vizionarea unui film in care ar putea sa se regaseasca si poate astfel va ajunge sa ceara ajutorul. Asa este si cu depresia. Sunt situatii in care nu realizezi ca te-a cuprins, pana ce nu esti pus fata in fata cu aceeasi situatie prin care treci. Iar cea mai buna manifestare artistica se pare ca este filmul.

Sunt sute de filme despre depresie si mii de teme puternice legate de aceasta afectiune, ceea ce face destul de complicat sa stii ce sa alegi. Iar aici nu vorbim de cele mai bune filme in materie de regie, scenariu, actorie, ci cele mai bune filme despre depresie, cele mai bune filme care abordeaza aceasta tema si te pot face sa intelegi mai bine situatia cu care te confrunti. Iata asadar o lista cu cele mai bune 14 filme despre depresie, filme ce s-ar putea transforma in cel mai bun psiholog. Insa, nu uita ca depresia se trateaza la specialist, arta poate fi doar o metoda alternativa de ajutor.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.