Cele mai frumoase 5 sate din Franta, pe care trebuie sa le vizitezi

1
De Cristina Tudor
16 feb. 2021

Sate frumoase din Franta: de ce sa alegi sa le vizitezi? Croissante, lavanda, arta, branzeturi sau ape turcoaz, pe toate le poti gasi intr-o astfel de calatorie.

Cladirile incarcate de istorie, atmosfera linistita si pitoreasca au transformat satele de aici in zone turistice.

Scriitorii si-au gasit aici sursa de inspiratie. Asa cum s-a intamplat cu un satuc de doar 601 locuitori, Veules-les-Roses are 601 a fost, de-a lungul timpului, ca un magnet pentru scriitori. Printre cei care au apreciat foarte mult acest loc s-a numarat si Victor Hugo.

De asemenea, multe dintre ele au fost alese pentru filme. Cum a fost cazul satului Locronan din Bretania unde regizorul Roman Polanski a realizat filmarile pentru „Tess” (1979), ecranizarea romanului lui Thomas Hardy, publicat in 1891, intitulat „Tess of the d’Urbervilles”.

Si tocmai pentru ca Franta are foarte multe astfel de bijuterii, in 1982, Charles Ceyrac, primar in Collonges-la-Rouge, speriat de exodul tinerilor catre orasele mari si din dorinta de a creste castigurile localitatii sale si nu numai, a pus bazele unei asociatii numita „Les plus beaux villages de France” („Cele mai frumoase sate din Franta”). Conditiile de a ajunge pe aceasta lista erau ca localitatile aspirante sa aiba mai putin de 2000 de locuitori si minim doua monumente istorice sau locuri aflate in patrimoniul national. Initiativa a functionat, iar oamenii din intreaga lume au putut descoperi mai usor zone pitoresti din Franta.

Dar ce sate frumoase din Franta merita vizitate? Noi va aducem cinci recomandari:

Sate frumoase din Franta: Gordes

Situat in mijlocul peisajelor accidentate ale Parcului Natural Luberon, Gordes este unul dintre cele mai frumoase sate din Franta. Ce il face atat de special? Cateva motive: cladirile din piatra, stradutele pavate si o alee principala care se indreapta spre varf de munte, ajungand tocmai la intrarea in cel mai mare castel din secolul al XVI-lea. Muzeul Pol Mara, cele cateva case ale unor fosti localnici si festivalul de muzica al verii sunt doar cateva dintre punctele de interes ale satului Gordes.

De-a lungul timpului, Gordes a gazduit mai multi artisti francezi cunoscuti, in special pictori precum Marc Chagall, Victor Vasarely, André Lhote, Jean Deyrolle sau Pol Mara.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.