Cele mai rezistente cladiri din lume impotriva cutremurelor

1
De Cristina Tudor
24 feb. 2021

Nu vei putea niciodata sa invingi fortele naturii – poate doar daca esti inginer si incerci sa construiesti unele dintre cele mai rezistente cladiri din lume impotriva cutremurelor, de exemplu.

Cutremurele de pamant reprezinta una dintre cele mai distrugatoare forte ale naturii. Constructiile pot suferi daune serioase atunci cand sunt lovite de un cutremur. De aceea, un factor important in proiectarea unei cladiri este reprezentat de incarcatura seismica a terenului, mai ales atunci cand vorbim de zgarie-nori.

De ce apar cutremurele?

Toata lumea stie despre existenta placilor tectonice si cum influenteaza ele miscarea scoartei terestre. Cutremurele apar atunci cand aceste placi tectonice se misca sau se ciocnesc intre ele, eliberand cantitati mari de energie. Aceasta energie este masurata folosind scara Richter.

Care sunt cele mai rezistente cinci cladiri din lume impotriva cutremurelor?

Aeroportul International Sabiha Gökçen este una dintre cele mai rezistente cladiri din lume impotriva riscului seismic
Unul dintre cele mai importante aeroporturi ce servesc istoricul oras Istanbul este si una dintre cele mai rezistente cladiri din lume. Sabiha Gökçen este unul dintre cele doua aeroporturi din Istanbul, Turcia.

A fost proiectat de firma de ingineri Ove Arup pentru a avea 300 de sisteme izolatoare de baza care sa reziste la un cutremur de pana la maxim 8 grade pe scara Richter. Izolatoarele de baza pot reduce incarcaturile seismice laterale cu 80%, ceea ce o face una dintre cele mai mari structuri izolate seismic din lume.

In cazul unui cutremur, structurile de protectie impotriva cutremurelor se deplaseaza cu miscari mici de pendul.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.