3 citate motivationale cunoscute pe care sa nu le iei prea in serios: Suna bine, dar pot fi nocive

1
De Irina Constantin
9 nov. 2020

Le gasesti scrise cu fonturi elegante, pe fundaluri visatoare, cu apusul, valurile oceanului sau un rasarit pe varf de munte. Suna foarte bine, esti tentata sa le crezi si sa le dai mai departe, dar trebuie sa stii ca nu toate sunt demne de luat in serios.

Pe retelele sociale circula sute de citate motivationale, care mai de care mai interesante. Fie ca au fost spuse de Einstein, Gandhi, Martin Luther King sau Beyonce, este greu sa nu fii impresionata si sa nu le dai crezare. Si daca tot suntem aici, verifica intotdeauna sursa; majoritatea vorbelor celebre nu apartin personalitatilor, ci unor autori anonimi.

Multe dintre aceste citate motivationale pot fi toxice, atunci cand sunt luate ad literam. Te pot determina sa ai asteptari nerealiste de la viata, de la partener sau de la cei din jurul tau. Asadar, ar fi mai bine sa le eviti si sa nu le transformi in motto-urile tale.

Iata cateva citate motivationale toxice, pe care nu trebuie sa le iei in serios!

Daca vrei sa nu fii dezamagit, trebuie sa nu ai asteptari!

Exista multe variatiuni pe aceasta idee: „zero asteptari, zero dezamagiri”, „zero asteptari, zero suferinta”. Chiar daca pare un sfat bun, a nu avea niciodata asteptari nu este chiar cel mai sanatos lucru. Desi pare ca o persoana fara asteptari este extrem de relaxata si de impacata cu tot ce se intampla in jur, realitatea este diferita.

A nu avea asteptari presupune a accepta tot felul de comportamente, a nu avea limite clare si a nu sti cu exactitate ce iti doresti. Trebuie sa stii ca este perfect normal sa ai asteptari in ceea ce priveste modul in care esti tratata, fie ca este vorba despre relatia de cuplu sau de o prietenie. Este firesc sa te astepti sa fii respectata, sustinuta, iubita. Este normal sa nu vrei sa fii mintita, tratata cu indiferenta sau cu agresivitate.

Asadar, lipsa totala a asteptarilor nu te va apara de suferinta. Din contra, asteptarile minime te vor ajuta sa comunici cu cei din jur si sa stabilesti relatii sanatoase, pe termen lung.

Ai grija cu cine iti faci amintiri. Le vei tine minte toata viata!

Da, amintirile raman alaturi de tine foarte mult timp, daca nu chiar pana la final. Cu toate acestea, nimic in viata aceasta nu este garantat, astfel ca nu vei putea sti cu exactitate cine este „demn” de amintirile tale pretioase. De aceea, nu trebuie sa te stresezi prea tare din acest punct de vedere.

Traieste momentul prezent alaturi de oamenii care se afla momentan in viata ta, fara sa te intrebi cu suspiciune daca acestia vor ramane pentru totdeauna. Chiar daca anumite persoane vor pleca, la un moment dat, amintirile frumoase vor ramane frumoase si iti vor trezi imagini placute dintr-o perioada superba a vietii tale.

Daca visurile tale nu te sperie, inseamna ca sunt prea mici!

Cand ai un vis, sentimentul principal pe care ar fi bine sa il simti este entuziasmul, urmat de nerabdare, pasiune si determinare. Frica dusa la extrem nu este un semn ca ambitia ta este suficient de buna. De fapt, cine decide daca visul tau este „suficient”?

Teama poate face parte din ecuatie doar atunci cand te impinge sa faci pasi catre visul tau, chiar si atunci cand mintea incearca sa te convinga ca este prea greu sau chiar imposibil. Astfel, sentimentul de teama poate fi constructiv, insa o frica exagerata nu este niciodata un lucru pe care trebuie sa il cauti.

Foto: Unsplash.com