12 curiozitati despre comportamentul uman dezvaluite de un psiholog pe TikTok. Postarile sale au devenit virale

1
De Cristina Tudor
9 aug. 2021

Creierul uman este fascinant si complex, iar oamenii de stiinta incearca si in prezent sa ii descifreze misterele.

Din dorinta de a face putina lumina, din punct de vedere psihologic, terapeutul Elisabeth Donatella, cunoscuta drept Coach Lisy, a inceput o serie de video-uri educationale pe TikTok. Seria se numeste „Adevaruri psihologice pe care nu le stiai despre tine” si a devenit virala pe reteaua de socializare.

Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le stii despre comportamentul tau, potrivit psihologului:

1. Creierul tau vrea sa fii lenes. Conservarea energiei este prioritatea numarul unu pentru creier si este un lucru esential pentru supravietuire.

2. Este nevoie de cinci lucruri pozitive pentru a contracara un lucru negativ. Creierul tau se concentreaza asupra detaliilor negative mai mult decat asupra celor pozitive. De aceea uiti rapid cand cineva te lauda, dar iti amintesti pentru mult timp atunci cand cineva te critica.

3. Esti programat sa iubesti cel mai mult muzica pe care ai ascultat-o in liceu. Melodiile care iti plac cel mai mult duc la eliberarea dopaminei in creier si a altor substante care iti dau o stare de bine. Perioada de varsta cuprinsa intre 12 si 22 de ani o simtim ca fiind cea mai importanta si avem tendinta de a pretui cel mai mult amintirile din aceasta etapa, inclusiv cele in materie de muzica.

4. Uiti adesea de ce ai intrat intr-o camera imediat ce ai trecut de usa. Este cunoscut drept „efectul usii”, iar faptul ca uiti de ce ai intrat in acea camera are legatura cu schimbarea mediului in care te afli.

5. Avem tendinta de a copia, fara sa constientizam, gesturile oamenilor cu care interactionam. Obiceiul de a mima comportamentul celorlalti ii face pe acestia sa ne placa mai mult. Este numit efectul cameleon si se poate manifesta prin copierea posturii, a expresiilor faciale, a intonatiei sau chiar si a accentului.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.