Printul Philip si povestea sa: dragoste, datorie, secrete intunecate si zvonuri niciodata comentate

1
De Cristina Tudor
12 apr. 2021

99 de ani de viata. 73 de datorie. Printul Philip a fost stanca familiei regale a Marii Britanii.

A fost sotul Reginei Elisabeta a II-a inca de la varsta de 26 de ani (cei doi s-au casatorit in 1947 pe cand ea avea doar 21 ani). Dupa 70 de ani Ducele de Edinburgh s-a retras oficial din functiile sale regale. Cunoscut pentru activitatea sa ca militar naval, Printul Philip nu a avut deloc o viata usoara.

Relatia sa cu Regina Elisabeta a II-a nu a fost bine primita de britanici. Printul Greciei avea, intr-adevar, o mostenire regala, venea dintr-o familie asa cum se cerea, insa trecutul sau nu era deloc pe placul tuturor. Si au fost suficient de multe secrete intunecate care sa dea motive carcotasilor.

Printul Philip a avut patru surori, toate mai mari decat el si toate casatorite cu germani aristocrati, unii dintre ei nazisti. Asa ca, atunci cand Printul Philip si Regina Elisabeta a II-a s-au casatorit, la putin timp dupa cel de-Al Doilea Razvoi Mondial, niciunul dintre membrii familiei sale nu a primit o invitatie la nunta regala.

O viata inceputa in exil

Nascut in 1921, Acesta a fost copilul Printesei Alice de Battenberg si al Printului Andrew al Greciei si Danemarcei, fratele Regelui Greciei. Insa, la doar un an, unchiul sau a fost indeparat de la tron, iar familia sa a fost obligata sa fuga din tara. Printul Philip a fost carat din casa ascuns intr-un cos de fructe.

Cine a fost Printesa Alice de Battenberg

Ca toate personajele regale, Printul Philip nu a avut niciodata un nume de familie. Asa ca, atunci cand a ajuns la boarding school, a fost numit Philip of Greece, iar acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care s-a confruntat cu bullying-ul. O trauma pe care a incercat sa o rezolve ani mai tarziu atunci cand a devenit cetatean britanic si a luat numele de familiei al unchiului sau matern, respectiv Dickie Mountbatten.

Tot aici, in scoala Gordonstoun din Scotia rurala, Printul Philip a invatat ce inseamna disciplina spartana, respectul si… umilinta. Se trezea la sase dimineata, facea dusuri reci, alerga si citea intins pe spate timp de o ora in fiecare zi. A reusit sa termine aceasta scoala si sa intre la Royal Naval College, unde a devenit cel mai bun cadet al generatiei sale si a devenit cel mai tanar om care sa fie numit first lieutenants in the Royal Navy.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Instagram/@kensingtonroyal