Sindromul Asperger. 7 vedete care sufera de aceasta tulburare

1
De Cristina Tudor
19 mai 2021

Sindromul Asperger a devenit un subiect foarte discutat in ultimele zile, dupa ce miliardarul tehnologiei, Elon Musk a anuntat ca si el sufera de aceasta tulburare din spectrul autismului.

Fiind gazda a show-ului Saturday Night Live, el a spus cu zambetul pe buze ca este unul dintre cei care se confrunta cu Sindromul Asperger. „De fapt, acum intru in istorie ca prima persoana cu Sindrom Asperger care gazduieste SNL (Saturday Night Live) sau macar prima care recunoaste”, a spus Musk in monologul de deschidere a emisiunii. A fost, de fapt, prima data cand Elon Musk a vorbit public despre faptul ca se confrunta cu aceasta forma usoara de autism.

Ce este Sindromul Asperger?

Sindromul Asperger este o tulburare de dezvoltare cu functionare ridicata care face parte din spectrul autismului. Simptomele, cum ar fi dificultatea de interactiune sociala, comportamentele repetitive si probleme de contact vizual, variaza foarte mult in randul persoanelor afectate. Sindromul Asperger poate ramane nerecunoscut pana cand un copil sau un adult incepe sa intampine dificultati la scoala, la serviciu sau in alte medii sociale. Dar aceasta tulburare ofera adesea si experiente unice. Unii dintre cei mai inspirati si influenti oameni pe care ii cunoastem si ii iubim au Asperger.

7 vedete cu Sindromul Asperger

Susan Boyle

Susan Boyle a socat intreaga lume cand a participat la auditiile de la Britain’s Got Talent din 2009, interpretand perfect piesa „I Dreamed a Dream” din spectacolul Les Misérables, de pe Broadway. De atunci, artista a vandut milioane de albume, a facut turnee in intreaga lume si devenind unul dintre cei mai de succes artisti, ale carei piese emotioneaza pana la lacrimi audienta.

Boyle, in varsta de 47 de ani, nu si-a dat seama ca are sindromul Asperger, desi indicii – probleme cu contactul vizual, anxietate si avea tendinta sa se retraga brusc si emotional din situatii incomode – erau peste tot. Totul a capatat sens cand doctorul lui Boyle i-a spus ca are Sindromul Asperger.

Boyle nu s-a lasat ghidata de acest diagnostic: „Asperger’s nu ma defineste”, a spus ea pentru The Guardian. „Este o afectiune cu care trebuie sa traiesc si sa cooperez, dar ma simt mai relaxata fata de mine. Oamenii vor intelege mai bine cine sunt si de ce fac lucrurile pe care le fac”.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Getty Images.