Viata in Venezuela, tara care sta pe o avere, dar se zbate in saracie si mizerie

1
De Cristina Tudor
31 mart. 2021

Pentru multi dintre noi Venezuela inseamna o tara exotica, cu unele dintre cele mai frumoase femei din lume, munti inalti, paduri tropicale, plantatii de cafea, trestie de zahar, banane si nuci de cocos.

Ceea ce este cat se poate de adevarat, dar tara situata in nordul Americii de Sud este si una dintre cele mai sarace si mai periculoase din lume. Asta in conditiile in care sta pe unul dintre cele mai mari zacaminte de petrol de pe pamant si pe un altul la fel de generos de gaze naturale. Viata in Venezuela a devenit in ultimul deceniu insuportabila pentru majoritatea populatiei, iar turistii o ocolesc desi ar putea fi o destinatie turistica foarte atractiva.

Viata in Venezuela – 90% dintre locuitori traiesc in saracie

Desi pe vremuri era catalogata drept una dintre cele mai bogate tari tocmai datorita rezervelor generoase de petrol pe care le are, Venezuela a intrat in ultimii zece ani intr-o criza economica si umanitara cumplita. 90% din populatia tarii traieste in saracie lucie, fara acces la apa curenta si orice conditii decente de igiena. Nu doar alimentele lipsesc cu desavarsire, ci si produsele despre care majoritatea nu concepe sa lipseasca din casa precum hartia igienica, sapunul sau detergentul pentru rufe. Penele masive de curent au devenit o constanta, astfel ca deseori oamenii raman in bezna cu zilele, uneori cu saptamanile.

Medicamentele sunt si ele aproape imposibil de gasit si oricum nu ar avea cine sa le cumpere pentru ca salariile, pentru cei care le au, sunt infime. In plus, inflatia a depasit 2 milioane la suta. Ca sa ne facem o idee despre proportii, un meniu pentru copii de la McDonald`s costa in prezent aproape jumatate din salariul minim de acolo.

Coruptia si criminalitatea au atins cote extrem de ridicate, iar in timp ce oamenii mor de foame presedintele tarii, Nicolas Maduro, refuza orice ajutor umanitar international. Caracasul conduce detasat topul celor mai periculoase orase din lume, avand cea mai mare rata de criminalitate: peste 120 de crime la 100.000 de locuitori. De altfel, mai bine de jumatate din oras este acoperit de favele in care infractorii fac legea. Nu-i de mirare, in conditiile in care politistii rar intervin in dispute sau crime. Salariile acestora au scazut si ele considerabil, ajungand la echivalentul a 40 de dolari pe luna, iar politistii nu sunt doar demotivati, dar multi dintre ei sunt si speriati de consecinte in cazul in care ar intra in conflict cu bandele locale.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.