Viata lui Christopher Nolan, regizorul despre care se spune ca a facut cele mai destepte filme ale secolului XXI

1
De Cristina Tudor
5 ian. 2021

Regizor, producator, scenarist, Christopher Nolan le-a facut pe toate.

Si s-a folosit de talentele lui multiple ca sa aduca pe marile ecrane unele dintre cele mai bune si puternice filme ale inceputului de secol XXI, de la Memento la Inception, de la The Dark Knight Trilogy la Interstallar, apoi Dunkirk si Tenet. Si desi toate au inregistrat cifre fabuloase in box-office, peste 5 miliarde de dolari incasari, dar si 34 de nominalizari la Oscar, din care 10 s-au finalizat cu mult-ravnitele statuete, niciunul dintre ele nu face parte din asa-numitul mainstream hollywood-ian. Dar succesul nu a fost o intamplare in viata lui Christopher Nolan, care se pregatea pentru regia de film pe cand altii inca jucau sotronul in fata casei.

Viata lui Christopher Nolan – Pasionat de regie inca din copilarie

Nascut in vara lui 1970, la Londra, Christopher Nolan a luat contact inca din primii ani de viata cu partea creativa a vietii, cunoscand in acelasi timp mai multe civilizatii si istorii. Tatal sau era director de creatie intr-o agentie de publicitate, iar mama – americanca la origine, a fost stewardesa, iar mai tarziu profesoara de limba engleza. Cu radacini pe 2 continente si 2 cetatenii, Christopher si cei doi frati ai sai si-au petrecut copilaria cand in capitala Marii Britanii, cand intr-un oras din Illinois, lipit practic de Chicago.

Avea doar 7 ani cand a pus mana pe camera de filmat a tatalui sau si a facut primele filme de scurtmetraj.

Fratele sau mai mic, Jonathan – si el scenarist, regizor si producator de televiziune – era actorul, iar Christopher avea grija sa construiasca platourile de filmare si apoi sa puna toate ideile cap la cap, pe pelicula. Unchiul sau, care lucra la NASA, i-a trimis cateva inregistrari cu lansari de rachete, scene pe care Christopher Nolan le-a refacut de foarte multe ori. In paralel urmarea cu nesat filmele lui Ridley Scott, regizorul celebrului Alien si filme SF, precum Star Wars si 2001: A Space Odyssey. La 11 ani stia deja ca asta isi doreste sa faca – sa devina regizor de film, iar la 19 ani realiza impreuna cu prietenul sau, Roko Belic – acum un reputat regizor de filme documentare – filmul suprarealist Tarantella.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.